online
rádióhallgatás
Regionális adások: élő adás hallgatása
BELÉPÉS
Felhasználónév:
Jelszó:   [REGISZTRÁCIÓ]
HÍRLEVÉL
Név:*


E-mail:*


E-mail mégegyszer:*


Mit tegyek?

 

 

 

 

 

     „Jó Mester! Mit tegyek, hogy elnyerjem az örök életet?” Ez a vasárnapi evangélium főproblémája! Mindannyiunknak felmerülő kérdése. Mi a fontos, hogy elnyerjük az örök boldogságot? Talán a vagyon? Talán a szeretet gyakorlása?

       Isten maga a szeretet. Ha szeretet nincs bennem, mit sem érek! (1 Kor 13, 2)– írja Szent Pál. Szent Vazul szerint: {Amit csak lát a szeme, azt mind megkívánja a mohó. „Nem tölti be a szemet a látás” (Préd 1, 8), és nem elégíti ki a kapzsit az, hogy kap. „Ahol a pokol nem mondja azt, hogy „Elég”, úgy nem mondja soha a kapzsi: „Elég” (Péld 27, 20; 30, 16). „Jaj, azoknak, akik házat házhoz sorakoztatnak, szántóföldet szántóföldhöz ragasztanak, hogy felebarátjukat megfosszák valamitől!” (Iz 5, 8). A kapzsi ember rossz szomszéd a városban, rossz szomszéd vidéken. A tenger ismeri határait, az éjszaka nem hágja át régi korlátait, a kapzsi azonban nem tisztel időt, nem ismer határt, hanem a tűz erőszakosságát utánozza: mindenbe belekap, mindent elemészt. És mint a folyók, melyek először kis forrásból indulnak el, aztán az apránkénti gyarapodások folytán ellenállhatatlanul felduzzadnak, és a hömpölygés erejével, magukkal ragadják, ami ellenáll nekik. Úgy azok is, akik nagyhatalomra jutottak, a már elnyomottaktól magukhoz ragadják azt a képességet, hogy egyre több igazságtalanságot kövessenek el, aztán a korábban igazságtalanul kezeltekkel együtt a még hátramaradtakat is leigázzák, és a hatalom növekedése a gonoszság túláradásához vezet náluk. Semmi sem viseli el a gazdag erőszakosságát; mindent a zsarnokság igájába dönt, minden reszket hatalmától. (Gazdagokhoz 5; KA 200.)

       A jó Isten ettől az állandó feszültségtől, kíntól akar megkímélni. Békét és nyugalmat szeretne lelkünkben biztosítani. A szeretet boldogságával akar betölteni.

       Aquinói Szent Tamás szabadulást hirdet a világ gyötrelmeitől. a vagyon szerzéstől: {Isten négyféleképpen szabadít meg. Először, hogy ne szakadjon ránk a gyötrelem. De ez ritkán történik meg. „Akik jámborul akarnak élni Krisztus Jézusban, mindnyájan üldözést fognak szenvedni” (2Tim 3, 12). Isten olykor mégis megengedi valakinek, hogy ne gyötörje a rossz, amikor tudniillik gyöngének ismeri meg, aki nem képes ellenállni, amint az orvos a gyenge betegnek nem ad erős gyógyszereket. „Íme, nyitott ajtót adtam eléd, amelyet senki sem zárhat be, mert kevés az erőd” (Jel 3, 8).

       Másodszor megszabadít, amikor a gyötrelmekben vigasztalást nyújt. Ugyanis ha Isten nem nyújtana vigasztalást, az ember nem lenne képes szenvedni. „Módfelett megterheltettünk, erőnkön felül” (2Kor 1, 8) és ugyanott „De aki megvigasztalja a megalázottakat, minket is megvigasztalt az Isten” (7, 6).

       Harmadszor, mivel a gyötörtekkel oly sok jót tesz, hogy elfelejtik a rosszakat. „A vihar nyomában szélcsendet teremtesz” (Jób 3, 22). Így tehát ennek a világnak a gyötrelmeitől és szenvedéseitől nem kell félni, mivel könnyen elviseljük mind a velük kapcsolatos vigasztalást, mind pedig a rövidség miatt. „Ez a mi jelenlegi, pillanatnyi és könnyű szenvedésünk a mennyei dicsőségnek fölötte nagy örök mértékét szerzi meg nekünk” (2Kor 4, 17), mivel ezek révén jutunk az örök életre.

       Negyedszer, mivel a kísértés és a szenvedés jóra fordul. Ezért nem azt mondja „szabadíts meg” a szenvedéstől, hanem a „rossztól”: mivel a szenvedések a szentek számára koronául szolgálnak, és ezért van, hogy dicsekszenek a szenvedésekkel. „Dicsekszünk még a szorongatásokban is, tudván, hogy a szorongatás türelmet eredményez” (Róm 5, 3). Isten tehát megszabadítja az embert a rossztól és a szenvedéstől, jóra fordítván azokat, ami a legnagyobb bölcsesség jele, mivel a bölcsnek a feladata a rosszat jóra fordítani, és ez történik a türelem által.} (Miatyánk 7; T 168.)

Könyörgés: Mindenható, örök Isten, te mindig többet adsz nekünk, mint amit megérdemlünk és kívánhatunk. Áraszd ránk irgalmadat, bocsásd meg mindazt, amivel lelkiismeretünk vádol.

Mária Rádió • 1133, Budapest, Gogol utca 28. • Telefon: 06 1 373 07 01 • E-mail: info@mariaradio.hu