online
rádióhallgatás
Regionális adások: élő adás hallgatása
BELÉPÉS
Felhasználónév:
Jelszó:   [REGISZTRÁCIÓ]
HÍRLEVÉL
Név:*


E-mail:*


E-mail mégegyszer:*


Megment a haláltól!

 

 

 

 

 

 

       Ó bezárult Édenünk, rosszra fordult kezdetünk! Megtaláltuk a halált, üdvünk kincse zárra zárt! Így szól a Szent Vagy Uram énektár 3. éneke. Az ének a lehető legrövidebben fejti ki az emberiség őstörténetét. Pontosan leírja teljes Istentől kapott szabadságunkat, mely engedélyezi az Isten akaratával való szembeszállásunk lehetőség. Pontosan bemutatja a vétek elkövetésének a következményeit is: megtaláltuk a halált, üdvünk kincse, a mennyei boldogság kapuja előttünk bezárult.

       A 3. versszak rámutat a reménykeltő kivezető útra! Elhagyottság éjjelén annyi volt csak a remény, hogy eljön, aki győzni fog, és leszünk még boldogok! A mennyei Atya irántunk mutatott nagy szeretetében Fia emberré levésében, áldozatos életével és teljes megaláztatásban viselt kereszthalálával kiérdemelte nekünk a többszöri megbocsátás és a mennyek országában az örök boldogság lehetőségét.

       Nagy Szent Leó pápa szerint: {Pedig ha ezt nem méltóztatnék a Mindenható megtenni, senkit a megigazulás semmi faja, a bölcsesség semmi formája meg nem szabadítaná az ördög fogságából és az örök halál mélyéből. A mi elitélésünk a bűnnel együtt egy emberről mindenkire átszállva megmaradna, és a halálos sebtől elsorvadt természet semmi orvosságot nem találna, mert a sorsán a maga erejével változtatni nem tudna. Őbelőle és Ővele egy örök lényeg; s minden dolog teremtője és ura, egy méltóztatott lenni a halandók közül, kiválasztva magának egy anyát, akit maga alkotott, s aki szűzi érintetlensége épségben maradása mellett csak a testi állagának volt szolgáltatója, úgyhogy az embermag fertőzése megszűnt, s az új ember tisztaság és igazság volt.} (Sermo 4; Br. OSB 260.)

       Mielőtt a felkelő nap megjelenne, előreküldi a pirkadat sugarait, és megvilágítja a keleti égboltot, hogy az elöljáró hajnali fény mutassa a nap érkezését. Így a világban megszületett Úr is, mielőtt megszületett volna, a Szentlélek tanításával fényét sugározva megvilágosította Jánost, hogy az előtte járva hirdesse az Üdvözítő eljövetelét. Ezért miután az evangélista elbeszélte Krisztus születését, és arra készült, hogy elmondja Krisztus tanítását és megkeresztelését, amelyben tanúságot kapott, szól az előhírnökről, Keresztelő Jánosról. (Sz. Krizosztom: Super Matth. Op. imperf. hom. 3; CA 83.).

       Szent Ágoston szerint: {Az Úr születésnapjának nevezzük, amikor Isten Bölcsessége beszélni nem tudó csöppségként mutatkozott meg, és Isten Igéje szavak nélkül hangot hallatott, a testet. Ám benne az istenség rejtőzött, és a mágusoknak az ég tanítása jelezte, és a pásztoroknak angyali szózat hirdette. Évenként visszatérő ünnepélyességgel üljük meg tehát ezt a napot, amelyen beteljesedett a prófécia, mely így szól: Az igazság a földről kélt, és az igazságosság a mennyből tekintett le (Zsolt 84, 12). Az igazság, mely az Atya keblén volt, a földről kélt fel, hogy még az anya ölén is legyen. Az Igazság, amely a világot magában foglalja, a földről kél, hogy női kéz hordozza. Az igazság, amely – anélkül, hogy fogyatkozna – táplálja az angyalok boldogságát, a földről sarjad, hogy testi emlőkkel szoptassák. Az Igazság, amelynek az ég sem elég, a földről kél fel, hogy jászolba fektessék. Kinek a javára jő ily nagy fenség ekkora alázatba? Semmiképpen sem a maga hasznára, hanem – ha hiszünk – a mi javunkra. Ébredj ember, érted emberré lett Isten! Ébredj, ki alszol, támadj fel a halálból, és Krisztus megvilágosít! (Ef 5, 14). Mert mondom, érted lett emberré az Isten. Te mindörökre halott lennél, ha az időben Ő nem született volna! Soha meg nem szabadultál volna a bűn testétől, ha fel nem vette volna a bűn testének hasonlatosságát (vö. Róm 8, 3)! Ha ez az irgalmasság meg nem történt volna, az örök nyomorúság uralkodna rajtad! Nem keltél volna életre, ha nem osztotta volna halálodat! Elsorvadtál volna, ha segítségedre nem sietett volna! Elvesztél volna, ha el nem jött volna!

            Készítsétek elő az Úr útját! Egyengessétek ösvényét és minden ember meglátja az Üdvözítőt, akit elküld az Isten! (Szentmise: Alleluja.)

Mária Rádió • 1133, Budapest, Gogol utca 28. • Telefon: 06 1 373 07 01 • E-mail: info@mariaradio.hu