online
rádióhallgatás
Regionális adások: élő adás hallgatása
BELÉPÉS
Felhasználónév:
Jelszó:   [REGISZTRÁCIÓ]
HÍRLEVÉL
Név:*


E-mail:*


E-mail mégegyszer:*


Hirdessétek az evangéliumot!

 

 

 

 

      Jeremiás próféta Krisztus születése előtt közel hétszáz évvel már így jövendölt a vasárnapi evangéliumban történtekről: Halászaimat küldöm hozzátok, hogy kihalásszanak benneteket (16, 16). A karácsonykor hozzánk érkezett Megváltó megkezdi működését. Jézus látta, hogy a tó partján két bárka vesztegel. A halászok kiszálltak, és a hálót mosták. Beszállt hát az egyik bárkába, Simonéba, s megkérte, hogy lökje egy kicsit beljebb a parttól. Aztán leült, és a bárkából tanította a népet. Páratlan megoldás a nagy tömeg tolongása miatt! 

    Jézus így kezdte el munkás működését Jézus: Munkatársakat keres a halászok köréből a jövendölés beteljesítésére. Szent Iréneusz ehhez a következő magyarázatot fűzi: [Isten Igéje azért lett emberré, s Isten Fia azért lett Emberfia, hogy az ember az Isten Igéjével egyesülve elnyerje az örökbefogadást, és Isten gyermekévé legyen.] Ez tehát a fő cél! Az örökbefogadás után pedig az Isten gyermeke szerinti életre kell törekednünk! Mi is hirdessük az evangéliumot!

       Másképp ugyanis képtelenek vagyunk hozzájutni a romolhatatlansághoz és a halhatatlansághoz, csak úgy, ha egyesülünk a romolhatatlannal és a halhatatlannal. De hogyan is lehetnénk romolhatatlanná és halhatatlanná, ha előbb maga a Halhatatlan és Romolhatatlan nem lesz azzá, amik mi vagyunk, hogy így azután a Romolhatatlan egészen magába vegye azt, ami romlandó, és a Halhatatlan azt, ami halandó, hogy ezáltal megkapjuk a fogadott gyermekséget? Ezért lett tehát az Isten Fia, a mi Urunk – aki az Atya Igéje – Emberfiává is, mivel Máriától, aki ember volt, embernek született, és így lett Emberfia. Ezért maga az Úr adott nekünk jelet az alvilág mélységeiből és felülről a magasból, jelet, amelyet nem kért az ember, mivel nem remélhette, hogy a szűz gyermeket foganjon, fiút szüljön, és ebben a Szülöttben Isten legyen velünk.] Valóban velünk lesz, ha mi is hirdetjük Jézus tanítását!

       [Nem remélhettük, hogy Isten leszálljon a földre, és keresse az elveszett bárányt (amely egyébként is teremtménye volt), majd pedig felszálljon az égbe, és az Atya oltalmába ajánlja azt az embert, akit megtalált. Nem remélhettük, hogy önmagában hajtja végre az ember feltámadásának kezdetét, hogy amint a fej feltámadt a halálból, úgy a test további részei is feltámadjanak. Minden ember, aki csak él, miután letelt büntetésének ideje, amely az engedetlenség miatt következett be, feltámad, egy testté összefonódva Isten alkotásává lesz, tudniillik olyan testté, amelyben minden tagnak megvan a pontosan meghatározott szerepe. Sok lakóhely van az Atyánál,](Lib 3, 19; Br. III. 125.) Mi is fel fogunk támadni!

       Most pedig pontosan jegyezzük és kövessük Jézus szavait. Evezz a mélyre! Az ő példájuk, akik mesterségüket és apai házukat elhagyták, arra tanít bennünket, hogy Krisztust akarván követni a világi élet gondjai, valamint az atyai ház szokásai ne tartsanak vissza bennünket. (Sz. Hiláriusz: In Matth. can. 3; CA 125.) Mi is hirdessük az örök boldogság lehetőségét!

       „Ne félj! Ezentúl emberhalász leszel.” Te is hirdesd Krisztus tanítását! Sz. Ciprián magyarázata „Nagyobb az, aki veletek van, mint aki a világban van” (1Jn 4, 4). Ugyanez a zsoltárban: „Nem félek, hogy mit tesz nekem az ember, mert az Úr az én segítőm” (Zsolt 117, 6-7). A Szentlélek még határozottabban tanítja és mutat rá, hogy nem kell félni a Sátántól: „Ha sereg is indul ellenem, nem fog félni a szívem; ha háborút zúdítanak is rám, akkor is remélek. Egyet kértem az Úrtól, azt kívánom, hogy az Úr házában lakjam életem minden napján” (Zsolt 26, 3-4). Az evangéliumban is megígéri az isteni segítséget, az üldözések alatt sem hagyja el őket, mondván: „Amikor pedig átadnak titeket, ne gondolkodjatok azon, hogy mit fogtok mondani, megadatik nektek abban az órában, hogy mit mondjatok, mert nem ti fogtok beszélni, hanem Atyátok Lelke szól majd belőletek” (Mt 10, 19). A Kivonulás könyvében a habozó és a néphez menni vonakodó Mózesnek mondja Isten: „Ki adott ajkat az embernek, ki teszi dadogóssá és némává, látóvá vagy vakká? Nemde én, az Úr, az Isten? Most menj, én megnyitom ajkadat, és megtanítalak rá, hogy mit mondj” (Kiv 4, 11-12). Ne felejtsd el, hogy Isten segít! (Intés a vértanúságra 5, 10; C 177.)

Mária Rádió • 1133, Budapest, Gogol utca 28. • Telefon: 06 1 373 07 01 • E-mail: info@mariaradio.hu