online
rádióhallgatás
Regionális adások: élő adás hallgatása
BELÉPÉS
Felhasználónév:
Jelszó:   [REGISZTRÁCIÓ]
HÍRLEVÉL
Név:*


E-mail:*


E-mail mégegyszer:*


Szeressétek egymást!

 

 

 

 

 

       E mondat alanyában nincs semmiféle kiemelés, vagy kizárás. Mindenkit szeretnünk kell! Legyen az illető szimpatikus vagy unszimpatikus, velünk szemben segítő, kedves vagy durva és nekünk kárt okozó. Mindenkit szeretni kell! Nem túlzás ez? Miért szeressek egy durva lelkű, kimondottan goromba és rendkívül ellenszenves embert, főleg azt az embert, aki ellenségesen viselkedik velem szemben és már sok bajt okozott nekem?

       Aquinói Szent Tamás a következő ész érvekkel okolja meg ezt: Az első az isteni szeretet: mivel ahogy az első János levél írja: „Ha valaki azt mondja, szeretem az Istent, és felebarátját gyűlöli az hazug” (4, 20). Mi hívők azonban mindnyájan Krisztus fiai és tagjai vagyunk. Az Apostol azt mondja: „Ti Krisztus teste vagytok és egyébként tagjai” (1Kor 12, 27). Ezért aki gyűlöli felebarátját, nem szereti Istent.

       A második az isteni parancs. Krisztus ugyanis eltávozásakor minden más parancs között ezt a parancsot adta különleges módon tanítványainak, mondván: „Ez az én parancsom, hogy szeressétek egymást, amint én szerettelek titeket” (Jn 15, 12). Ezért az isteni törvény megtartásának a jele a felebaráti szeretet. Ezért mondja az Úr: „Arról fogja mindenki megismerni, hogy az én tanítványaim vagytok, ha szeretettel vagytok egymáshoz” (Jn 13, 35).

       A harmadik a természet közös volta. Ahogy ugyanis Jézus Sirák fia mondja: „Minden élőlény szereti a maga fajtáját” (13, 15). Ezért, minthogy minden ember azonos természetű, egymást szeretniük kell. És így a felebarát gyűlölete nemcsak az isteni törvényekkel áll szemben, hanem a természet törvényével is.

       A negyedik a belőle következő haszon. A szeretet révén ugyanis az egyiknek mindene hasznára van másoknak. Ez az, ami egyesíti az Egyházat és létrehoz minden közösséget. „Részese vagyok mindazoknak, akik félnek téged és megtartják parancsaidat.” (Zsolt 118, 63). (A Tizparancs 1; T 201.)

       Lám mennyire fontos lenne, ha mindenki mindenkit igyekezne szeretni. Mennyire más lenne ez a világ! Nagy Sz. Leó pápa így int: Az apostol a levelében pedig így figyelmeztet: Szeretteim, szeressük egymást, mert a szeretet Istentől van. Mindaz, aki szeret, Istentől született és ismeri Istent. Aki nem szeret, az nem ismeri az Istent, mert Isten a szeretet (1Jn 4, 7-8). Tekintsenek tehát a hívők a lelkükbe, és őszintén vizsgálják meg szívük legrejtettebb érzelmeit. Ha azt látják, hogy belsejükben ott van már valami a szeretet gyümölcseiből, akkor ne kételkedjenek, hogy bennük van az Isten; s hogy az ilyen fönséges vendég befogadására egyre alkalmasabbakká legyenek, gyakorolják az irgalmasság cselekedeteit mindig bőségesebben. Mivel Isten a szeretet, semmiféle határa nem lehet a szeretetnek, mert nem lehet határok közé szorítani az Istenséget. (Sermo 10; Br. II. 249.)

       Sz. Ágoston szerint az Úr Jézus szavait idézi: új parancsot adok nektek: Szeressétek egymást! (Jn 13, 34). De hiszen ez a parancs megvolt már Isten ősi törvényei között is. Azért új parancs, mert beöltöztet az új emberbe, miután a régit levetettük! Aki meghallgatja ezt, de még inkább, aki engedelmeskedik is ennek, azt az embert megújítja a szeretet, de nem akármilyen szeretet, hanem csak az a szeretet, amelyet az Úr azáltal különböztet meg a földi szeretettől, hogy ezt is hozzátette: Amint én szeretlek benneteket (Jn 13, 34). Ez a szeretet a földkerekségen szétszóródott összes embert egybegyűjti, és új néppé teszi, Isten egyszülött Fia új jegyesének testévé. Testének tagjai törődnek azért egymással; ha szenved az egyik tag, vele együtt szenved a többi is, és ha megdicsőül az egyik tag, vele ujjong a többi is. Szeressék egymást azzal a szeretettel, amellyel ő szerette őket, aki majd elvezeti övéit a végső céljukhoz, ahol megnyugszanak, és boldogan élvezik mindazt, amire vágyódtak. Akkor ugyanis már nem lesz más kívánságuk, mivel Isten lesz minden mindenben. Ezzel a szeretettel az ajándékoz meg minket, aki így szólt: Amint én szerettelek benneteket, úgy szeressétek ti is egymást (Jn 14, 36) (Tract. 65, 1-3; Br. II. 654.)

Mária Rádió • 1133, Budapest, Gogol utca 28. • Telefon: 06 1 373 07 01 • E-mail: info@mariaradio.hu