online
rádióhallgatás
Regionális adások: élő adás hallgatása
BELÉPÉS
Felhasználónév:
Jelszó:   [REGISZTRÁCIÓ]
HÍRLEVÉL
Név:*


E-mail:*


E-mail mégegyszer:*


Hála és köszönet!

       „Jézus, Mester! Könyörülj rajtunk!” Milyen szép kérő ima. Tíz leprás beteg őszinte sóhaja. A TBC-hez hasonló kórokozó a betegség létrehozója, de a bőrt és a környéki idegeket támadja. Fertőző betegség. Lappangási idő pár hónap, de lehet 40 év is. A hosszú lappangási idő igen félelmetessé teszi ezt a betegséget. Emiatt rendkívüli óvatosság és számos előírás terheli a beteget. Mindezekkel együtt járt a számkivetettség és a magányosság érzése.

       A betegséget korábban már legyőzöttnek hitték, világszerte azonban még ma is milliós nagyságrendben jelentkezik és számos országban igen elterjedt. 1962 óta gyógyszer kombinációval hosszadalmasan és költségesen gyógyítható.

       A bűnös állapot még súlyosabb betegség, mint a lepra! Minden emberi gonoszság kezdetben csak „huncutságnak” vagy jóindulatúnak induló figyelmeztetésnek tűnik. Szép lassan válik szokássá és csak hosszú lappangás után lesz kimondottan gonosz. Azt is észre kell vennünk, hogy milyen emberfeletti küzdelmet vív az orvostudomány évszázadokon át e súlyos betegség legyőzéséért. Ugyanakkor ezzel szemben, milyen eredményes Jézus szavának ereje a tíz leprás meggyógyításában!

       Az evangélium szerint: Jézus rájuk emelte tekintetét, és így szólt hozzájuk: „Menjetek és mutassátok meg magatokat a papoknak.” Útközben megtisztultak.

       Szent Balduin szerint:[Isten szava eleven, átható, és minden kétélű kardnál élesebb (Zsid 4, 12). Hogy Isten szavában mennyi erő és bölcsesség lakik, azt ezekből a szavakból is láthatják azok, akik keresik Krisztust, aki az Isten Igéje, ereje és bölcsessége. Ez az Ige az idő kezdete előtt az Atyánál volt, mint vele egyformán örökkévaló, majd időben kinyilatkoztatta magát az apostoloknak, ők tovább hirdették, a hívő nép pedig alázatos hittel befogadta. Tehát ott van ez az Ige az Atyában, ott van ez az Ige a hirdető ajkakon, és ott van ez az Ige a hívő szívben is. Ez az Isten eleven Szava, akinek az Atya megadta, hogy élete legyen önmagában, mint ahogy az Atya is önmagában birtokolja az életet. Ezért ő nem csupán élő, hanem ő maga az élet, amint mondja is önmagáról: Én vagyok az út, az igazság és az élet (Jn 14, 6). Mivel ő az élet, él, hogy éltető is legyen. Mert, amint az Atya feltámasztja a halottakat, és életre kelti őket, a Fiú is életre kelti azokat, akiket akar. (Jn 5, 21 (Tract. 6)

       Milyen nagy az Isten gyógyító ereje és milyen hatalmas a szándéka a bűnök megbocsátására. Gondolunk-e erre, élünk-e ezzel a hatalmas kegyelemmel? Kellőképpen értékeljük-e a szentgyónás szentségi erejét? A hitvallásunk is tartalmazza ezt, amikor az evangélium után a Hitvallásban ezek mondjuk „Hiszem a katolikus Anyaszentegyházat; a szentek közösségét, a bűnök bocsánatát, a test feltámadását és az örök életet.”

       Most folytassuk az evangéliumban hallott történetet. Mi is történt ezután: Az egyik, amikor észrevette, hogy meggyógyult, visszament, és emelt hangon dicsőítette az Istent, s arcra borulva hálát adott neki. Mim van, amit nem az Istentől kaptam? Ha minden jót neki köszönhetek, akkor ezekből mit köszöntem meg és mit még nem? Hol a hála és a köszönet? Mindenkor hálaadással tartozunk Istennek. (2Tessz 1, 3).

       A Szűzanya így mond köszönetet: Magasztalja lelkem az Urat, és ujjongjon szívem üdvözítő Istenemben. Hiszen tekintetre méltatta alázatos szolgáló leányát: Lám, mostantól fognak boldognak hirdetni minden nemzedék. (Lk 1, 47-48). Hány köszönet maradt el eddigi életünkben? Mert minden köszönet egyben tett is! Ne feledjük Jakab apostol szavait: Mit használ, testvéreim, ha valaki azt mondja, hogy van hite, cselekedetei nincsenek? Vajon üdvözítheti őt a hite? – Ha nincsenek cselekedetei, önmagában holt. De valaki azt mondhatná: Neked van hited, nekem pedig cselekedetem. Mutasd meg nekem tettek nélküli hitedet, akkor én tetteimből bizonyítom hitemet. (Jak 2, 14 17-18).

       Uram, add, hogy életünkben a nekünk tett legkisebb szívességeket is mindig megköszönjünk, és ha lehet, valamivel viszonozzuk!

 

Mária Rádió • 1133, Budapest, Gogol utca 28. • Telefon: 06 1 373 07 01 • E-mail: info@mariaradio.hu