online
rádióhallgatás
Regionális adások: élő adás hallgatása
BELÉPÉS
Felhasználónév:
Jelszó:   [REGISZTRÁCIÓ]
HÍRLEVÉL
Név:*


E-mail:*


E-mail mégegyszer:*


Lelkesedés!

       Megdöbbentenek a vasárnapi evangéliumban Jézus bevezető szavai: „Azért jöttem, hogy tüzet gyújtsak a földön. Mi mást akarnék, mint hogy lángra lobbanjon.” Miféle gyújtogatásról lesz itt szó? Jézus még jobban tüzeli terveit! „Azt gondoljátok, azért jöttem, hogy békét hozzak a földre? Mondom nektek, nem azt, hanem szakadást!”

       Az evangélium hirdetése nagy öröm forrása, mert a jutalom óriási: az örök boldogság. Soha ne felejtsük, hogy ez az öröm forrása, de beteljesedése csak a halálunk után lesz teljes. Jézus bevezető szavai a jelen földi életről szólnak és ez sokszor pont az ellenkezője az örök élet boldogságának. Itt a földi életben inkább szakadásról van szó. Jézus további szavai: „Szembekerül apa a fiával és fiú az apával, anya a lányával és lány az anyjával, anyós a mennyével és meny az anyósával.” Így bizony fáradozni kell a családi béke megőrzéséért!

       Az evangélium hirdetőjét így bátorítja szent Krizosztom: [Hogy pedig ne féljenek majd a nyilvánosság elé lépni azok, akik ezt a jövendölést halljak: gyaláznak és üldöznek benneteket és minden rosszat rátok fognak (Mt 5, 11), kijelenti: „Ha ezeket nem fogadjátok majd készségesen, akkor hiába lettetek választottak. A szidalmak szükségképpen bekövetkeznek, de nektek ezek semmit sem ártanak, hanem csak azt igazolják, hogy milyen állhatatosak vagytok. De ha ezektől megijedtek, és nem lesz meg ez a hozzátok illő állhatatosságtok, akkor sokkal nagyobb szenvedéseket kell majd elviselnetek: mindenütt rossz híretek lesz majd, és mindenki meg fog vetni benneteket. Ezt jelenti az, hogy az emberek eltapossák [a sót]. (Magyarázat: Jézus szavajárása szerint mi vagyunk a világ sója, mely ízt ad és tartósít.)

       Mindennyilvános szereplés áldozattal jár! Ha evangelizáció munkásságunk csak egy kicsi eredményt ér el egy- két embernél, akkor biztos lesznek valakik, akik ezt irigyelni fogják. Ebből azonnal fakad az ellenséges magatartás, a rosszindulat, az ártani akarás, stb. Máris jelentkezik az ellentét és a meghasonlás. A mi lelkesedésünknek pedig ezt is el kell viselnie, felül kell múlnia, le kell győznie. A szeretet szellemében őrizni kell a békét és a jóindulatot is. Sokszor ezek az emberek a jóindulatú figyelmeztetést sem szívesen fogadják, pedig mi tiszta segítőszándékkal szóltunk, sőt örök boldogságuk megmentéséért fáradozunk!

       A jó és a rossz között mindig is volt, van és lesz is ellentét, úgy is mondhatjuk, hogy harc. De ezt a harcot mindig a szeretet szellemében kell megvívni. Szeretetettel küzdeni a jóért sokkal nehezebb, mint fegyverrel. Már pedig nekünk csak a szeretet lehet a küzdelmi eszközünk. Soha ne feledjük Móra Ferenc híres mondását: Egy kanál mézzel sokkal több legyet lehet fogni, mint egy hordó ecettel.

       Feladatot kaptunk Jézustól és ez a feladat nagy. Ő kéri, hogy segítsünk neki a világ megváltásunkban, környezetünk szebbé, jobbá tételében. E munkához nagy lelkesedés kell.  E szavakkal Jézus vigasztalni akar minket. Szavai keménységével akarta fölrázni hallgatóit és bennünket is, hogy ne csüggedjünk a nehéz helyzetekben sem, nehogy valaki azt mondhassa, hogy kellemes dolgokat ígért, de a nehézségeket eltitkolta. Jobb dolog az életben látni a szelídséget, mint a szavakban. Ezért nem érte be ezzel, hanem a küzdelem fajtáját kifejtve rámutatott arra, hogy ez még a polgárháborúnál is súlyosabb. Ezzel arra utal, hogy nemcsak a családokban lesz ilyen küzdelem, hanem még az egymást legjobban szeretők és a leginkább egymásra utaltak között. Ez bizonyítja leginkább Krisztus erejét, mert a tanítványok ezt hallva elfogadták a tanítást, és maguk is ezt tanították másoknak. Bár nem maga Krisztus teszi ezt a szembeállítást, hanem azoknak az embereknek a gonoszsága.

       Krisztus követése teljes odaadást és hősiességet vár el tőlünk. Aki lelkes, azt többre képes. Ma is vannak, és mindig lesznek, akik a figyelmeztetést nem szívesen hallgatják. Viseljük el az ő helytelen magatartásukat. Gondoljunk Jézusra, és kövessük az Ő példáját. Az Eukarisztia kenyere minket is képesítsen arra, hogy Isten akarata szerint éljünk. Kérjük a mi Urunktól, Jézus Krisztustól a Szentlélek tüzének világosságát és melegét!

 

Mária Rádió • 1133, Budapest, Gogol utca 28. • Telefon: 06 1 373 07 01 • E-mail: info@mariaradio.hu