online
rádióhallgatás
Regionális adások: élő adás hallgatása
BELÉPÉS
Felhasználónév:
Jelszó:   [REGISZTRÁCIÓ]
HÍRLEVÉL
Név:*


E-mail:*


E-mail mégegyszer:*


A Magvető!

       Eljön majd hozzád Krisztus, és megvigasztal téged, ha szíved mélyén méltó hajlékot készítesz neki. A szív minden dicsősége és szépsége belül van (vö. Zsolt 44, 14), és ebben találja tetszését. Gyakran meglátogatja a belső embert, kedvesen elbeszélget vele, szeretettel megvigasztalja, nagy békével és csodálatos barátsággal árasztja el. Rajta hát, hívő lélek, készítsd elő szívedet Jegyesed számára, hogy eljöjjön hozzád, és szívedben lakjon. Hiszen ő maga mondja: Aki szeret engem, az megtartja tanításomat, hozzá megyünk, és benne fogunk lakni (Jn 14, 23). Adj helyet szívedben Krisztusnak. Ha szívedben Krisztus van, gazdag vagy és ő teljesen kielégít téged. Ő lesz majd olyan gondviselőd és hűséges vezetőd mindenben, hogy nem kell már semmit sem várnod az emberektől. („Krisztus követése” Lib. 2, 1-6; Br. III. 455.)

       Ez a Krisztus, aki a te szívedbe is jó magokat ültet. Közreműködő kapcsolatot kell fenntartanod vele. Mint minden jó kapcsolatnak alapja a kölcsönös bizalom, melynek alapja a remény! Egyedül a remény eszközöl ki helyet nálad Uram irgalmad számára, s irgalmasságod olaját nem helyezed másba, mint a bizalom edényébe. A bizalom vigasztalás. Vizsgáljuk meg útjainkat, törekvéseinket; minden veszélyt éber figyelemmel mérlegeljünk.

       Egyedül csak az Isten irgalmasságában tudjunk megnyugodni. Ez az ember igazi bizalma, aki magától elpártol, és Urára hagyatkozik. Ismétlem, ez az igazi bizalom, amelytől az Úr nem tagadja meg irgalmát, miként a próféta is tanúskodik róla: „Tetszését találja az Úr azokban, akik őt félik, és az Ő irgalmában bíznak!” Nem kis dolog hoz segítséget nekünk: a félelem oka bennünk, őbenne pedig a bizalom indítéka! (Sz. Bernát apát Ex serm. 3; Br. OSB 3/412.)

       A Magvető által hintett magoknak nagyobb része elpusztul, nem a vető hibájából, hanem a befogadó föld, vagyis a lélek miatt történik. Maga a magvető ugyanis nem tesz különbséget gazdag és szegény között, hanem mindenkihez beszél. Ezzel megtette azt, ami az ő feladata, bár előre látta, hogy mi fog történni. Ezért mondotta: Mit kellett volna megtennem, amit nem tettem meg? (Iz 5, 4).

       Azért nem beszél nyíltan, mert egyesek tunyán fogadták beszédét és elvesztették, mások gazdagok voltak és elfojtották szavait, ismét mások pedig puhányok voltak és elvesztették azt. Nem akarta őket hevesen támadni, nehogy elveszítsék önbizalmukat. Ezzel a példabeszéddel a tanítványait is arra oktatja, hogy bár a hallgatóság között sokan vannak, akik elvesznek, mégsem szabad emiatt tétlenkedniük, mivel a mindent előrelátó Úr sem hagyott fel emiatt a magvetéssel! (Sz. Krizosztom; CA 407.)

       Boldogok, akiknek az a foglalkozásuk, hogy Istent dicsérjék! Gondoljuk magunkban: Boldogok! Vajon mi is ilyenek leszünk? Rajta, sóhajtozzunk utána, és a sóhajok alatt zokogjunk.

       Mik vagyunk? Halandók, eltaszítottak, kiűzöttek, föld és hamu vagyunk. De az, aki ígéretet tett nekünk, Mindenható! Eljött, ahogy megígérte; megjelent az emberek között. Eljött, hogy vállalja a mi halálunkat, hogy megígérje a mi életünket. S mit adott itt? Mit kapott itt? Adta buzdító szavát, adta tanítását, adta a bűnök bocsánatát. S kapta a gyalázást, a halált, a keresztet. Abból az országból jót hozott nekünk, s a mi országunkból kapott rosszat! Mégis megígérte nekünk, hogy mi ott leszünk, ahonnan ő eljött. És így szólt: Atyám, azt akarom, hogy ahol én vagyok, ők is velem legyenek. Ily nagy szeretettel előlegezett meg. Mert ott volt velünk, ahol mi voltunk, s ahol van, ott leszünk vele. Mit ígért nekünk, ember? Hogy örökké élni fogsz. Nem hiszed?  Hidd, hidd! Több az, amit már megtett, mint amit ígért! Mit tett? Meghalt érted. Mit ígért? Hogy élj vele. Hihetetlenebb dolog, hogy az Örökkévaló meghalt, mint az, hogy a halandó örökké éljen! (Sz. Ágoston püspök: Ps 148; Br. OSB 3/402.)

       Ha cselekedeteink szerint bánik velünk, máris elvesztünk! Ha tanítványai lettünk, éljünk is krisztusi módon.

 

Mária Rádió • 1133, Budapest, Gogol utca 28. • Telefon: 06 1 373 07 01 • E-mail: info@mariaradio.hu