online
rádióhallgatás
Regionális adások: élő adás hallgatása
BELÉPÉS
Felhasználónév:
Jelszó:   [REGISZTRÁCIÓ]
HÍRLEVÉL
Név:*


E-mail:*


E-mail mégegyszer:*


A végítélet napja!

 

 

 

 

 

      Közeledik az egyházi év vége. Még két vasárnap van hátra. Időszerű komolyabban gondolkodni a világ végéről. A vasárnapi evangéliumban Jézus így kezdi beszédét: Azokban a napokban, amikor a gyötrelmek véget érnek. Eszerint földi életünket a „gyötrelmek” éveinek nevezi! Gyötrelmek között élünk és ezért is nagy szükségünk van Isten állandó segítségére!

       A bölcsesség könyve ilyen szépen figyelmeztet imájában: Istenünk, jóságos vagy és hűséges; türelemmel és irgalommal kormányozod a mindenséget. Ha vétkeztünk is, a tieid vagyunk, hisz ismerjük hatalmadat. De nem akarunk vétkezni, mert tudjuk, hogy hozzád tartozunk. Mert téged megismerni tökéletes igazság, és hatalmadról tudni az a teljes igazság, a halhatatlanság gyökere. (Bölcs 15, 1-3). Ez földi életünk egyetlen helyes szemlélete és csakis ez vezet el bennünket a világ végét követő örök boldogságba vagy kárhozatba.

       A bevezető mondat második része pedig a világ végét festi meg. . a Nap elsötétedik, a Hold nem ad világosságot, a csillagok lehullanak az égről, és a mindenséget összetartó erők megrendülnek. Erről ezt találjuk a Katekizmusban: E mulandó világ utolsó kozmikus összeomlása után Krisztus dicsőséges eljövetele Isten végső győzelme lesz az utolsó ítéleten. Így fog beteljesedni Isten Országa. (KEKK 134.) Erről már időszámításunk előtt az 500-as években Dániel próféta így jövendöl: Olyan szorongattatás éve következik, amilyen még nem volt soha. Akik a föld porában alusznak, azok közül sokan föltámadnak, némelyek örök életre, mások gyalázatra. örök kárhozatra. (Dán 12, 1-2).

       Jézus mennybemenetele utáni első írók így emlékeznek az utolsó ítélet megjövendöléséről: Testi szemeikkel fogják látni, hogy az Emberfia emberi alakban jön el az ég felhőin. Mert ahogyan színeváltozása idején hallatszott egy hang a felhőből, úgy jön el ismét dicsőséges alakot öltve. Illik az Atyához, hogy ily csodás tetteket juttasson Fiának, aki magát megalázta, és ezért az Atya nemcsak lélekben magasztalja fel őt, hanem testben is. Először Jézus azzal a hatalommal jött el, amellyel a nép között csodajeleket és jövendöléseket tett, de ez az egész hatalma – összevetve a világ végi eljövetelekor tapasztalható nagy hatalmával – igen csekély volt. (Origenes: Tract. 30; CA 688.).

       Az Antikrisztus és az álpróféták napjainak gyötrelméről beszél; nagy gyötrelem lesz az, mert igen sok lesz a tévtanító. Ez azonban nem tart hosszú ideig, ugyanis hogyha a zsidó háború megrövidült a választottak miatt, akkor sokkal inkább megrövidül miattuk ez a gyötrelem, ezért nem egyszerűen azt mondja, hogy amint véget érnek, ugyanis ő maga nyomban megjelenik. (Krizosztom; CA 686.).

       Jézus így beszélt az utolsó ítéletről:Akkor majd meglátjátok az Emberfiát, amint eljön a felhőkön, hatalommal és dicsőséggel. Szétküldi angyalait, és összegyűjti választottait a szélrózsa minden irányából, a föld szélétől az ég határáig.

       Miért vár Isten az ítélettel? Mert tudja, hogy nap, mint nap vannak olyanok, akik megismerkednek Krisztus nevével, és elhagyják a tévelygés útját; vannak olyanok, akik megkapják az ajándékokat, mindenki akkor, amikor méltóvá lett arra, és megvilágosodtak Jézus Krisztus neve által. Van, aki a megértés lelkét kapja meg, van, aki a tanácsét, van, aki az erőét, van, aki a gyógyításét, van, aki a jövőbelátásét, van, aki a tanításét, és van, aki az istenfélelmét (Iz 11, 2). Mert a Krisztus mennybemenetele utáni időkről megjövendölték, hogy bennünket, akik a tévelygés fogságában voltunk, kivezet onnan, és megkaptuk ajándékait: Magasba emelkedett, foglyul ejtette a fogságot, és ajándékokat adott az embereknek (Zsolt 67, 19). (Sz. Jusztin: Apológia 2, 39; A 180.)

       Mivel ennek bekövetkeztét nem tudjuk, ezért arra törekedjünk, hogy lehetőleg életünk hátralévő minden percében készek legyünk az ítéletre. Ne bántsuk embertársainkat, mert csak Istennél van az igazságos ítélet és ez be is fog következni!

            Védelmezz engem Istenem, hiszen benned bízom. (Zsolt 15, 1.)

Mária Rádió • 1133, Budapest, Gogol utca 28. • Telefon: 06 1 373 07 01 • E-mail: info@mariaradio.hu