online
rádióhallgatás
Regionális adások: élő adás hallgatása
BELÉPÉS
Felhasználónév:
Jelszó:   [REGISZTRÁCIÓ]
HÍRLEVÉL
Név:*


E-mail:*


E-mail mégegyszer:*


Az első csoda!

       Jézus megkeresztelkedése után megkezdi működését. Szent János apostoltól van a vasárnapi evangélium. Ő az írását az isteni élet titkaiban elmerülve, ihletett hangon fejti ki Isten egyszülött Fiának az Atyával egy lényegű isteni természetét. Majd rátér keresztelő Szent János tevékenységére. Utána ismerteti az első öt tanítvány meghívását az evangélium hirdetésére. Erről szól az evangéliumának első fejezete.

       A második fejezet eleje a vasárnapi szentmisén kerül felolvasásra, amely a kánai menyegzőről szól. A lényeg az evangéliumi rész végén olvasható:Ezzel kezdte meg Jézus csodajeleit a galileai Kánában. Kinyilatkoztatta dicsőségét, s tanítványai hittek benne. Ezért első és legfontosabb a hit és Isten dicsérete! Nagyon figyeljünk minden részletre!

       Ezzel kezdte meg Jézus csodajeleit. Miért jelekkel és csodákkal nyilvánítja ki Isten országát? Felelet a katekizmusból: Jézus jelekkel és csodákkal kísérte tanítását, hogy bizonyítsa: Isten Országa őbenne, a Messiásban jelen van. Bár sokakat meggyógyított, nem azért jött, hogy itt a földön megszüntessen minden bajt, hanem hogy elsősorban a bűn rabszolgaságából kiszabadítson minket. Ördögűzései azt hirdetik, hogy keresztje győzelem lesz „evilág fejedelme” fölött. (Jn 12, 31). [KEKK 108.] A cél tehát kettős: az isteni hatalom hitelesítése, valamint a kereszttel győzelem a bűn és az ördög felett! Ha kitartunk Krisztus mellett, biztosan győzni fogunk és mi is a győztes csapat tagjai leszünk.

       A csoda megtörténtének tanúi: Jézus anyja is ott volt. Jézust is meghívták a menyegzőre, tanítványaival együtt. Mária végig kíséri szent Fiát a fogantatás első pillanatától. Jelen van az első csodán és jelen van földi élete utolsó óráiban is a szent kereszt alatt, majd utána a mennybemeneteléig. Mária főszerepet tölt be itt is, figyelme és segítőkészsége mindig jelen van. Ő szól Jézusnak, hogy elfogyott a bor. A szolgákkal közli, hogy mindenben azt tegyék, amit szent Fia mond. Itt figyeljünk Mária lelki világára, mely velünk szemben is mindig fennáll. Felfigyel hibáinkra és állandóan közbenjár értünk.

       Hiszen Ő mindannyiunknak lelki anyja. Máriának egyetlen Fia van, Jézus, de éppen Jézusban lelki anyasága kiterjed minden emberre, akiknek üdvözítésére jött. Engedelmesen élve az új Ádám oldalán, Szűz Mária az új Éva, az élők igazi anyja, aki anyai szeretetével a kegyelem rendjében együttműködik születésüknél és fejlődésüknél. Mária, a Szűz és Anya az Egyház előképe és legtökéletesebb megvalósulása. (KEKK 100.) Ez az Egyház tanítása. Ezért is fordulhatunk bizalommal minden bajunkban az égi Édesanyánkhoz.

       A Szentírás olvasása közben úgy látszik, hogy Máriának itt találjuk a Szentírás sorrendjében az utolsónak megjelenő szavait. Ezért is kell különösen kiemelni ezt: „Tegyétek meg mindazt, amit a Fiam mondott.” Ezek szerint ez Mária végrendelete. Mária ezt kívánja tőlünk, mindannyiunktól!

       Jelentőségteljes az is, hogy Jézus első csodáját egy házasságkötési ünnepélyen cselekedte. Ezzel felhívta a figyelmet a házasság isteni terveire. Előre jelezte, hogy Krisztusnak újdonság tervei is vannak az ó-szövetségi házassággal szembe. A Katekizmus szerint: Jézus Krisztus nem csupán az Istentől szándékolt eredeti rendet állította helyre, hanem a kegyelmet is ajándékozza, hogy a házasságot a szentség új méltóságában lehessen megélni. E szentségi házasság Krisztusnak az Egyház iránti jegyesi szerelmének a jele: „Ti férjek szeressétek a feleségeteket, ahogyan Krisztus szerette az Egyházat.” (Ef 5, 25). [KEKK 341.]

       A vasárnapi szentmise Olvasmánya is az Isten szeretetét irányunkban úgy tekinti, mint a vőlegény és a mennyasszony szeretetét. Mert amint a vőlegény feleségül veszi a leányt, úgy fog frigyre lépni veled, aki téged felépít, és amint a vőlegény örül a mennyasszonynak, úgy leli örömét benned Istened. (Iz 62, 5).

       Ima: Urunk, Istenünk! Áraszd szívünkbe szereteted Szentlelkét, hogy minket egyazon szeretet kapcsoljon össze az Oltáriszentségben.

Mária Rádió • 1133, Budapest, Gogol utca 28. • Telefon: 06 1 373 07 01 • E-mail: info@mariaradio.hu