online
rádióhallgatás
Regionális adások: élő adás hallgatása
BELÉPÉS
Felhasználónév:
Jelszó:   [REGISZTRÁCIÓ]
HÍRLEVÉL
Név:*


E-mail:*


E-mail mégegyszer:*


Mit tegyek?

       Szeresd Istenedet és embertársaidat! – ezt hallottuk a vasárnapi evangéliumban. A példakép Jézus, őt kell követnünk minden cselekedetünkben. Sokszor fel kell tennünk a kérdést magunknak: mit tenne most helyembe Jézus? Most a tetten van a hangsúly!

       Az evangéliumi példa szerint egy mindenében kifosztott, véresre vert, félholt ember fekszik az út szélén. Sorban mennek el mellette az emberek. Van, aki megáll és megnézi, de van, aki csak elmegy mellette. Ezek az emberek környékbéliek. Van, aki talán ismeri is.

       Végül egy szomszéd országbeli, „ősi ellenségnek” mondható ember áll meg mellette. Amikor meglátta, megesett rajta a szíve. Odament hozzá, olajat és bort öntött a sebeire és bekötözte, magát az embert pedig felültette teherhordó állatára, elvitte egy fogadóba és ápolta. Másnap elővett két dénárt, odaadta a fogadósnak ezzel a kéréssel: Viseld gondját, és ha többet költenél, visszatérve megadom neked. Milyen alapos ez a gondoskodás!

       Két szomszédos ország évszázadok óta megvetették egymást. Mindkét ország egy-egy polgára találkozik az úton. az egyik rablók által kifosztva, agyon verve, félholtan fekszik az úton. Képzeld magad ebben a helyzetben és közeledik az ellenséged. Te mit tennél, mint ellenség? Biztosan számtalan bizonyítékot találnál magadban arra, hogy minél hamarabb távozzál erről a helyről! Kinek dobbanna meg a szíve ezen ember szánalmas állapotán? Jézus nem akar ellenfeleket látni! Minden ember a felebarátunk!

       Jézus kérdése nekünk is szól: Mit gondolsz, e három közül ki volt az igazi felebarátja annak, aki a rablók kezébe került?” Te hogyan állsz ezzel a kérdéssel? Hallottál már az irgalmasság testi és lelki cselekedeteiről? Pedig ezeknek nagyon nagy jelentősége van a te bűnbocsánatod ügyében is! Vegyük sorra az irgalmasság cselekedeteit. Válasszuk ki azokat, amelyek gyakorlására sokszor nyílik alkalmunk az életünk során.

       Melyek is ezek? Nézzük az alamizsnálkodás lehetőségeit. Az Egyház 14-et emel ki és két csoportra osztja: a test és a lelki cselekedetekre. Az irgalmasság testi cselekedetei: 1. Éhezőknek enni adni. 2. Szomjazóknak inni adni. 3. A ruhátlanokat felöltöztetni. 4. Vándorokat befogadni. 5. Betegeket látogatni. 6. A foglyokat meglátogatni. 7. Halottakat eltemetni.

       Az irgalmasság lelki cselekedetei: 1. Bizonytalankodóknak tanácsot adni. 2. Tudatlanokat tanítani. 3. A bűnösöket figyelmeztetni. 4. A szomorúakat vigasztalni. 5. A bántásokat megbocsátani. 6. A kellemetlen személyeket türelmesen elviselni. 7. Az élőkért és a holtakért imádkozni

       . Gyakoroljuk is ezeket minél többször. Az alamizsna és a hit letisztítja a bűnöket (Péld 15, 27).Ebből is világos, és ez is bizonyítja, hogy amint az üdvösséges víz fürdője kioltja a gyehenna tüzét, úgy fojtják el az irgalmasság és az igaz cselekedetek a bűn lángját. A szakadatlan és állandó jótékonykodás mintegy a keresztség hatását utánozva ismét megszerzi Isten elnéző jóságát. Az Úr is ezt tanítja az evangéliumban: Adjatok alamizsnát, és íme, minden tiszta lesz nektek (Lk 11, 40). Az Úr rá mutat és figyelmeztet, hogy mi tehet tisztává és makulátlanná minket, az irgalmasságot kell gyakorolni.(Sz.Ciprián püspök: Jótékonyság 2; C 325.)

       Salamonnál ezt olvassuk: Zárd a szegény szívébe az alamizsnát, az majd kiimádkozik téged minden bajból. (Sir 29, 12). Aki nem irgalmas, az nem érdemelheti ki az Úr irgalmasságát, aki nem könyörületes a szegény kérése iránt, az semmit sem eszközölhet ki az isteni kegyelemből. Bűneidet alamizsnával válthatod meg, igazságtalanságodat a szegények iránt tanúsított könyörületességgel, és Isten türelmes lesz bűneiddel szemben (Dán 4, 24). Imádságaink és böjtjeink kevesebbet érhetnek el, ha nem támogatja azokat az alamizsnálkodás, könyörgéseink önmagukban nem elegendők a kért dolgok elnyeréséhez, ha nem hizlalja azokat a jócselekedetek és tettek sora. Az alamizsna menti meg a lelket a haláltól. (Sz.Ciprián püspök Jótékonyság 5; C 327.)

 

Mária Rádió • 1133, Budapest, Gogol utca 28. • Telefon: 06 1 373 07 01 • E-mail: info@mariaradio.hu