online
rádióhallgatás
Regionális adások: élő adás hallgatása
BELÉPÉS
Felhasználónév:
Jelszó:   [REGISZTRÁCIÓ]
HÍRLEVÉL
Név:*


E-mail:*


E-mail mégegyszer:*


Hited megmenthet másokat!

       Krisztus kereszthalála előtt vagyunk 12-6 nappal. Most a vasárnapi evangélium Jézus életének egyik legnagyobb csodájáról szól, mely az elítéltetésének legnagyobb indító oka is! A hely, ahol az események történnek: Betánia az Olajfák hegyének keleti lejtőjén.

       Az evangéliumból kiindulva Szent Cirill egy igen fontos lehetőségünkre hívja fel figyelmünket: [Példán akarod látni, hogy egyesek hite megmenthet másokat? Meghalt Lázár, eltelt egy, kettő, sőt három nap már, fellazultak már kötelékei, a rothadás emésztette a testet. Hogyan volt lehetséges hinni, hogy a már négynapos holtat a Megváltó feltámasztja, és miatta elhívatni? De ami hiányzott a halottból, azt pótolták nővérei. Amikor az Úr megjött, a nővér leborul előtte, Jézus pedig megkérdezi: Hová tettétek? Az válaszolja: Uram, már szaga van, negyednapos immár. Az Úr azonban ezt mondja: Ha hiszel, meglátod Isten dicsőségét (Jn 11, 14 kk.). Mintha azt mondta volna: Te pótold azt hiteddel, ami az elhunytból hiányzik. És a nővérek hitének akkora ereje van, hogy visszahívja az alvilág kapuiból a holtat. Mások is mások helyett híve, holtakat tudtak feltámasztani. Hát akkor te, ha te hiszel, nem tudsz annál inkább magadon segíteni? De, még ha hited is van, talán kicsinyhitű, az Úr emberszerető, együtt érez veled, bűnbánóval. Csak te is őszintén mondd: Hiszek, Uram segíts hitetlenségemen! (Mk 9 23).És ha hívőnek véled magad, de még nem tökéletes a hited, szükséged van rá, hogy az apostollal mondd: Uram, növeld bennünk a hitet! (Lk 17, 5). Mert valamennyi van neked is, de sokkal többet kapsz tőle.] (Katekézis 6, 9; K 60.)

       Kérjük, mindig kérjük a hitet! Szent János apostol is erre buzdít: Jézus még sok más csodajelet is mutatott tanítványai előtt, amelyeket nem jegyeztek föl ebben a könyvben. Ezeket azonban följegyezték, hogy higgyétek: Jézus a Messiás, az Isten Fia, s hogy a hit által életetek legyen az ő nevében. (Jn 20, 30). Szent Pál pedig: Mivel tehát a hit révén megigazultunk, békében élünk az Istennel. (Róm 5, 1).

       Kérjük a hitet azért is, mert sok embertársunk sorsában a hitet a legtöbb esetben nekünk kell kiesdeni számukra és ezt a hitet őbennük nekünk kell pótol, mint Lázárék esetében! Segítsük, támogassuk egymást a hitben!

       Nagy segítség számunkra a hit növelésében a türelem erénye! Szent Ciprián szerint: [A test különböző, valamint gyakori és kemény kínjainak elviseléséhez igen fontos és szükséges a türelem. Semmi sem mutatja világosabban az igazak és gonoszok közötti különbséget, mint az, hogy az istentelenek a szerencsétlenségben türelmetlenül panaszkodnak, az igazak pedig kiállják a türelem próbáját. Amint a türelem Krisztusnak java, úgy a türelmetlenség az ördögnek átka. Akiben Krisztus él az a bajban türelmes lesz és türelmes marad. Akinek szívét az ördög gonoszsága foglalja el, az mindig türelmetlen lesz. A türelem ajánl és őriz meg Istennek. A Reményünket diadalmas növekedésre serkenti. Úgy irányítja cselekedeteinket, hogy Krisztushoz vezető életünk útját megtartsuk az által, hogy az ő türelmével haladunk. Ennek segítségével Isten gyermekei maradunk, mivel az Atya türelmét utánozzuk.] (Ex lib. de bono pati.)

       Viseld el, ha Isten késni látszik; ragaszkodjál Istenhez és tűrj, hogy végül is gyarapodjék életed! Fogadd el mindazt, mi reád ki van szabva, tűrd el, szenvedve bár, és viseld békével megaláztatásodat, mert az aranyat és ezüstöt tűzben teszik próbára, a kedves embereket pedig a megaláztatás kemencéjében. Bízzál Istenben, ő majd gondodat viseli; remélj benne, akkor egyenes úton járhatsz, maradj félelmében, és öregedjél meg benne! (Sir 2, 3-6).

       Könyörgés: Istenünk, te megváltottál, és gyermekeddé fogadtál bennünket. Tekints jóságosan szeretett Fiadra, és vezess el minket, Krisztusban hívőket az igazi szabadságra és a mennyei dicsőségbe. A mi Urunk, Jézus Krisztus, a te Fiad által, aki veled él és uralkodik a Szentlélekkel egységben, Isten mindörökkön-örökké. Ámen.

Mária Rádió • 1133, Budapest, Gogol utca 28. • Telefon: 06 1 373 07 01 • E-mail: info@mariaradio.hu