online
rádióhallgatás
Regionális adások: élő adás hallgatása
BELÉPÉS
Felhasználónév:
Jelszó:   [REGISZTRÁCIÓ]
HÍRLEVÉL
Név:*


E-mail:*


E-mail mégegyszer:*


Műholdas vétel

A Mária Rádió műsorának elérhetősége műholdról

Hogyan érhető el a Mária Rádió adása olyan területen, ahol a rádiónak nincs frekvenciája?
A Mária Rádió magyar nyelvű adásai, így a Budapestről sugárzott műsor Európa-szerte műholdról is elérhető.
 A műholdról érkező adások vételét nem gátolják a magas hegyek sem, az elzárt völgyekben is kifogástalan minőségben élvezhetők. Eljutnak Pécsre, Kiskunhalasra és Kiskőrösre éppúgy, mint Kárpátaljára, Felvidékre, Vajdaságba, Erdélybe, vagy távolabbi európai országban élő honfitársainkhoz.

Sokan, akik előfizettek műholdas televíziós szolgáltatásra (pl. a DIGI szolgáltatónál), nem is gondolják, hogy ezáltal a Mária Rádió műsora is jelen van otthonukban. Nekik csupán műholdvevőjük távirányítójával kell kiválasztaniuk a választékból a kívánt rádióadást.

A Mária Rádió műholdas adása nincs kódolva, ami annyit jelent, hogy előfizetési díj nélkül bárki az INTELSAT 10-02 műholdról, egy közönséges digitális műholdvevővel elérheti. Ma már egy ilyen műholdvevő készlet a megfelelő méretű parabola antennával, a hozzá tartozó vevőfejjel és beltéri egységgel nem kerül többe, mint egy közép kategóriás hordozható rádiókészülék. Csupán felszereléshez kell szakember segítségét igénybevenni, aki az antennát műszereivel pontosan be tudja állítani az 1 fok Nyugati műholdas vételi pozícióba.

A műholdas készülékeket forgalmazó, vagy a felszerelést vállaló szakember tud segíteni a műholdvevő kiválasztásában, a már meglévő, de más műholdas pozícióba állított antenna átállításában, vagy a használatban lévő berendezés újabb parabola tükörrel történő kiegészítésében.

A műholdas vételt választók számára nemcsak a budapesti adás érhető el. Ők a földi sugárzást hallgatókkal szemben további két magyar nyelvűvel, az Erdélyi- és a Délvidéki Mária Rádió műsorával is gazdagodnak.

A Mária Rádiók egy hangcsatornás, idegen szóval monó adások. A műholdak szokásos „jobb” és „bal” oldali sztereó hangcsatornáiból a jobboldalit választva a budapesti, a baloldalinál az erdélyi adás hallgatható. Hasonlóan választható le a román nyelvűtől a vajdasági szerb, ill. magyar adás.

A Mária Rádió műholdas vételével kapcsolatosan további információk találhatóak interneten a

portálokon, és készséggel adunk információt munkanapokon 8 és 11 óra valamint 14 és 16 óra között a 06 30 451 07 09-es telefonszámon valamint a muhold@mariaradio.hu e-mail címen.

 

Internetes kérdések és válaszok

-Melyik műholdas szolgáltatók választékában található meg a rádió csatornák között a Mária Rádió magyar nyelvű adásai?
-A DIGI ( www.digi.hu ) rádió csatornái között található meg mindhárom magyar nyelvű ( a budapesti, az erdélyi és a délvidéki) Mária rádiók műsora. A Telekom (T-Home) és az AustriaSat szolgáltatók más antennaállással fogható műholdról szolgáltatnak, így nem tudják venni a műholdas Mária Rádió adásokat.

-Nem szeretnék előfizetni semmilyen műholdas szolgáltatásra, megoldható-e számomra a Mária Rádió műholdas vétele?
-Igen, mert a Mária Rádió műholdas adása nincs kódolva. Így közönséges digitális műholdvevővel, amin a DVB felirat megtalálható, előfizetési díj nélkül hallgatható. Egy műholdvevő készletet kell vásárolnia, amely egy parabola antennából, a benne lévő fejegységből (ez a kültéri egység) és egy, a lakásban elhelyezendő vevőkészülékből (ez a beltéri egység) áll. A készülékek ára egy közepes kategóriájú hordozható rádió árával azonos árban megvásárolhatók. Keressen fel egy műholdas forgalmazót, aki bővebb felvilágosítás tud adni a nála kapható választékról. http://www.argep.hu/kat3-104.html 

-Van egy régebbi, használaton kívüli, működő képes műholdas készülékem. Szeretném tudni, üzembe állítva alkalmas-e a Mária Rádió vételére?
-A Mária Rádió műholdas sugárzása digitális üzemmódú, ezért csak digitális műholdas beltéri egységgel fogható. Amennyiben analóg készüléke van, legfeljebb a parabola antenna és a benne lévő fejegység használható.

-Miről ismerem fel , hogy digitális műholdvevőm van?
A digitális a beltéri egységek előlapján DVB jelzés található. Amennyiben nem tudja eldönteni alkalmasságát, mutassa meg a berendezéseit egy szakembernek, aki a látottak alapján pontos válasz tud adni Önnek, és a követelményeknek megfelelően szükség esetén ki tudja egészíteni készletét.

-Nem fizetek elő műholdas szolgáltatásra, de van telepített műholdvevőm, amivel tudom nézni az m1, m2, Duna TV és Duna World műsorokat. Megtalálom-e a műholdas rádió csatornák között a Mária Rádiót, vagy új műholdvevőt kell vásárolnom?
-Az m1, m2, Duna TV és Duna World vételi pozíciójában nem érhetőek el a magyar nyelvű Mária Rádiók adásai. Nem szükséges a vétel érdekében új műholdvevő készletet vásárolnia, elegendő egy kültéri egységet (parabola tükröt, vevőfejet) és egy váltókapcsolót (Diseq) felszereltetni. Keressen fel egy műholdas készülékeket forgalmazó szakembert, aki a legegyszerűbb módon meg tudja oldani a két műholdas vételt. (pl.:   www.betacom.hu )

-Forgatható parabola antennás műholdvevőm van, milyen antenna pozícióban tudom elérni a magyar Mária Rádiók adásait? Milyen paramétereket kell beállítanom?
-A magyar nyelvű Mária rádiók az 1 fok Nyugat (West) pozícióban lévő Intelsat 10-02-es műholdról érhetők el.  A műholdas csatorna kereséséhez 12687 MHz horizontális (H) polarizáciújú frekvenciát ,Sr: 27500 és Fec: ¾ paramétereket kell beállítani.  (http://www.lyngsat.com/Intelsat-10-02.html ) A csatorna megtalálásakor a műholdvevő a román nyelvű Realitatea televízió csatornája mellett letölti mindhárom keresett Mária Rádiót is. A délvidéki magyar adás a „Srbija” csatornán, a szerb műsorral váltott műsoridőben jelentkezik. Az adások monofonikus üzemmódúak, ezért a szétválasztáshoz a „jobb”, ill. „bal” hangcsatornát kell még kiválasztani.

-DIGI műholdas előfizetésem van, hogyan találom meg a Mária Rádió adását?
-Nyomja meg a műholdvevő távkapcsolóján a rádió vétel váltásához tartozó gombot, és a tv képernyőjén megjelenített rádió csatornák közül válassza ki a hallgatni kívánt Mária Rádió csatornát. Ezt követően szelektálja a menürendszerben a „jobb”, vagy a „bal” csatorna vételét a budapesti , ill. erdélyi műsor hallgatásához. (http://www.mariaradio.ro/magunkrol/lefedettseg/digitv/digitv.html ) A további részletek megismeréséhez olvassa el a készülék kezelési utasítását, vagy hívja fel a 1272-es helyi tarifával hívható telefonszámot.

Mária Rádió • 1133, Budapest, Gogol utca 28. • Telefon: 06 1 373 07 01 • E-mail: info@mariaradio.hu