online
rádióhallgatás
Regionális adások: élő adás hallgatása
BELÉPÉS
Felhasználónév:
Jelszó:   [REGISZTRÁCIÓ]
HÍRLEVÉL
Név:*


E-mail:*


E-mail mégegyszer:*


Életre növelő
A Schönstatt lelkiség műsora a gyermeknevelésről

 

 

Műsorunk jellege:

A műsor célja segítséget nyújtani szülőknek, nagyszülőknek a keresztény nevelésben. Az élet problémáira keressük a válaszokat a schönstatti lelkiséghez tartozó családok megélt tapasztalatai, az alapító Kentenich atya pedagógiai írásai, a lelkiséget Magyarországon meghonosító Tilmann atya gyakorlatias gondolatainak felhasználásával. Mindezek tolmácsolásában, értelmezésében segít nekünk Uzsalyné dr. Pécsi Rita, a neveléstudományok doktora, a Kentenich-pedagógia kutatója, és - nem mellesleg - négy gyermek édesanyja. Célunk helyes szemlélethez segíteni a szülőket, hogy az ÉLETRE növelhessék családjaikban gyermekeiket.

Válogatás műsorunk témáiból:

  • Hogyan neveljünk erős keresztény személyiséget - szemben az árral?
  • Rövid pórázon tartsuk vagy bízzunk benne?
  • Elfogadni a gyermekemet - akkor is, ha nagyon csibész
  • Gyerekricsaj a templomban vagy nyugodt szentmise lurkók nélkül?
  • Nem fogad szót az ebadta, rossz társaságba keveredik - lehet-e tenni valamit?
  • Porcicák és ruhakupacok szerte a lakásban - hogy lesz belőle rendes ember?

 

Műsorvezetők:

Zajkás Péter és Rozi

Varga Erika

Első műsorunk témája (2010. január 13.):

Azt szeretnénk, hogy gyermekeink a keresztény hit mellett dönteni képes felnőtté váljanak. Hogyan, milyen módon fejleszthetjük gyermekeinkben a döntésképességet?

Kentenich atya, Schönstatt alapítója így ír arról a keresztény eszményről, amely a nevelés során előttünk lebeg:

"Az új ember önálló, lelkes, döntést szerető és dönteni képes, önmagáért felelős és bensőleg szabad személyiség, aki egyformán távol tartja magát a formákhoz kötött rabszolgaságtól és a kötődést nélkülöző önkényességtől."

Az adás alatt Bach C-dúr csellószvitjéből hallhatunk részleteket.

Második műsorunk témája (2010. január 27.):

Ki az úr a házban? Szabad-e, kell-e korlátokat támasztanunk? Szükséges-e harcolnunk gyerekeinkkel?

Az adás alatt a Kóristák c. film zenéjéből hallhatunk részleteket.

Harmadik adásunk témája (2010. február 10.):

Káin és Ábel a gyerekszobában? Honnan az agresszió a gyerekemben? Beavatkozzam vagy ne a gyerekek veszekedésébe? És ha igen, hogyan? Előhozható-e valami jó a testvérek viszályából?

Negyedik adásunk témája (2010. február 24.):

Apró koncelebránsok a misén... A gyerekeim túlságosan hangoskodnak, zavaróan viselkednek a szentmisén - mit tegyek? Egyáltalán szabad-e, kell-e nevelni a templomban? 

Ötödik adásunk témája (2010. március 10.):

A gyermekem mindig a rövidebbet húzza, mindig őt bántják a többiek, mindig őt szivatják. Szülőként mit tegyek: menekítsem egy másik közösségbe vagy inkább erősítsem otthon, hogy megvédhesse magát? De hogyan?

Hatodik adásunk témája (2010. március 24.): A bizalom kérdése

Mit jelent a bizalom a gyereknevelésben? Mi a különbség a bizalom és a közönyös magárahagyás között? Hogyan bízhatok a végsőkig a gyermekemben levő jóban? Különösen, ha kamasz. Hogyan nevelhetem önállóságra bizalommal az apróságokat? Rábízhatom-e gyerekeimet a Szűzanyára?

Hetedik adásunk témája (2010. április 7.): Értékelés otthon és az iskolában

Könnyen hajlunk arra, hogy elhiggyük: az iskola a teljesítményt fejleszti, értékeli, méri, az otthon pedig szeretettel elfogad, és nem foglalkozik a teljesítménnyel. Vajon helyes-e ez a felfogás, a területek ilyetén szétválasztása? Mit tehetek, ha az iskola másként értékeli a gyerekemet, mint én? Ki mellé álljak, ha konfliktus alakul ki gyerekem és egy iskolai nevelő között? Pedagógusként hogyan vihetjük be az iskolába sajátos keresztény értékeinket? Miért kell vigyáznunk a szavainkra? 

Nyolcadik adásunk témája (2010. április 24.): A motiválás kérdése

Hogyan tudom rávenni gyermekemet, hogy komolyabban vegye a tanulást. Mi a szülő feladata: odaverje az íróasztalhoz ("akkor is megtanulod, fiam"), vagy pedig hogy a gyermek személyiségét fejlessze, megkeresse, megtalálja azt a területet, amely a gyereket igazán érdekli, és engedje, hogy abban fejlődjék? 

Kilencedik adásunk témája (2010. május 5.): Következetesség

Miért fontos a következetesség a gyermeknevelésben? Fontos-e végigvinni akaratunkat, ha egy utasítást adunk gyerekünknek? Hogyan vigyek végig egy szülői utasítást? És hol kap helyet mindebben az irgalom? Mit jelent a következetesség a büntetésben, fegyelmezésben? Mit tegyenek azok a szülők, akiknek nevelési módszereik, elveik élesen eltérnek egymástól? Ha egy férj engedelmeskedik a feleségének, az milyen hatással lehet a gyerekek nevelésére?

Tizedik adásunk témája (2010. május 19.): A zsebpénz kérdése

Adjunk, ne adjunk? Feltételhez kötve, feltétel nélkül? Mennyit? Mire? Hogyan kapcsolható össze a zsebpénz az önállóságra neveléssel? És ha hülyeségre költi?

Tizenegyedik adásunk témája (2010. június 2.): A képernyő, azaz képek és ernyők a családban

Szüksége van-e a családnak képernyővédőre? Miért? Milyen legyen a mi képernyővédőnk? Hogyan válhat a tévénézés, számítógépezés családi ünneppé?

Tizenkettedik adásunk témája (2010. június 16.): Az Önzetlenségre nevelés kérdése

Elég a szülői példa? Úgy néz ki, mintha folyton csak magára gondolna... Gyermekem mindig el van telve önmagától, ezzel riaszt másokat. Mit tehetek?

Műsorunk meghallgatható a Schönstatt Családmozgalom honlapján: www.csaladmozgalom.hu. Ugyanitt Kentenich atya pedagógiájáról is olvashat.

E-mailt írhat részünkre az eletrenovelo@mariaradio.hu címre. Várjuk észrevételeit, javaslatait, ötleteit.

 

Mária Rádió • 1133, Budapest, Gogol utca 28. • Telefon: 06 1 373 07 01 • E-mail: info@mariaradio.hu