online
rádióhallgatás
Regionális adások: élő adás hallgatása
BELÉPÉS
Felhasználónév:
Jelszó:   [REGISZTRÁCIÓ]
HÍRLEVÉL
Név:*


E-mail:*


E-mail mégegyszer:*


A titkok kapuja
Szakrális színház
 
Létezik-e Istenkeresés a kortárs színházban?
 
Beszélhetünk-e szakrális színházról?
 
Milyen törekvések fedezhetőek fel a költői színház, a liturgikus színház és a misztériumszínház megvalósításában?
 
 
Ezekre a kérdésekre keressük a választ a Nemzeti Színház igazgatójával, dramaturgjaival és színművészeivel kéthetente kedd esténként 20 óra 30 perctől. 
Javaslataikat és meglátásaikat a titkokkapuja@mariaradio.hu e-mail címre várja a műsor szerkesztője, Prontvai Vera.
 

Elhangzott anyagok 

 

Csehov: 6 
A 6-os számú kórterem című Csehov-novellá­ban felfedezhetjük azt a helyet, amely állítólag rosszabb a pokolnál. Egy elmegyógyintézet egy tár­sa­dalomban mindig arról szól, hogy valakik a többséghez képest „állítólag” nem normálisak. Az számít nem normálisnak, aki kiszámíthatatlan. És persze ott van a pakliban az is, hogy kiszámíthatatlan, mikor lesz valaki kiszámíthatatlan.
Vörösmarty Mihály: Csongor és Tünde 
A Csongor és Tünde színpadra állítása próbatétel elé állítja a színházművészeket: megtalálni azt a kortárs színpadi formát, amely méltóképpen és szenvedélyesen közvetíti ezt az ősi mitológiákból szőtt többdimenziós tündérmesét a boldogságkeresésről. Műsorunkban az előadás rendezőjével és színművészeivel beszélgetünk.

 

Krúdy Gyula - Szindbád 
Ki Szindbád? Életművész? Időutazó? Szerelmész vagy magas fokon képzett gasztronómus? Ezekről a kérdésekről beszélgetünk Verebes Ernő dramaturggal, Tóth Augusztával és Szűcs Nellivel a Szindbád c. előadás kapcsán.

 

Fedák Sári - Szűcs Nelli önálló estje a Nemzeti Színházban 
Az előadás azzal a céllal jön létre, hogy felelevenedjen a XX. század egyik legnagyobb magyar színésznőjének emléke, és megismertesse nem mindennapi életének részleteit. Műsorunkban Szűcs Nelli Jászai Mari-díjas színművésszel beszélgetünk.

 

Hoztam valamit a hegyekből - Mezei Mária 
Mezei Mária nehéz utat vállalt, míg végül sikerült révbe érnie mindennap megharcolt szeretetben, harmóniában önmagával, békében a világgal.
Tóth Auguszta Mezei Mária-estje Hoztam valamit a hegyekből címmel tekinthető meg a Nemzeti Színházban.
Műsorunkban Tóth Augusztával beszélgetünk…

 

Verebes Ernő: Don Quijote 
Bolond? Ütődött? Nevetséges figura? Első ránézésre talán igen. Hiszen ki az, aki egy szélmalomban ellenséget lát és nekiront? Szélmalomharc - sokszor mondjuk ezt kilátástalan küzdelmekre. Ám aki a szélmalomharcot vállalja, tiszteletet vált ki a jobbérzésű emberekből.
Beszélgetés Verebes Ernő dramaturggal.

 

Szarka Tamás: Éden földön 
A Hany Istók legendáját feldolgozó mesejátékról Szarka Tamással, a mű alkotójával, Bozsik Yvette-tel, az előadás rendezőjével, Tóth Augusztával és Berettyán Nándorral beszélgetünk. A mese a civilizációs és a természet összecsapásáról szól...

 

Beszélgetés a Nemzeti Színház igazgatójával 
Vidnynászky Attilával az általa képviselt metafizikai színház jellemzőiről valamint törekvéseiről beszélgetünk a Nemzeti Színház előadásainak fényében.

 

Zsukovszkij-Szénási-Lénárd: Mesés férfiak szárnyakkal 
Az előadás egyúttal modellje annak a heroikus és sokszor utópisztikus küzdelemnek, amelyet az emberiség folytat tudatra ébredése óta, hogy elszakadhasson a Földtől, hogy kezével érinthesse az eget. Műsorunkban az előadás rendezőjével Vidnyánszky Attilával és Kozma András dramaturggal beszélgetünk.

 

Eugenio Barba - MITEM 2015 
Eugenio Barba Hamu és gyémánt országa című magyarországi könyvbemutatója alkalmából a Nemzeti Színház vendége volt 2015. április 11-én. Műsorunk a Madách Imre Nemzetközi Színházi Találkozó alkalmából elhangzott gondolatait, s egy vele készített interjút tartalmaz.

 

Brand 
Henrik Ibsen Brand című alkotását Zsótér Sándor rendezésében 2015. február 22-én mutatták be a Nemzeti Színházban. Brand lelkészként nem követel többet az emberektől mint saját magától, de ez túl nagy elvárásnak bizonyul. A mindent vagy semmit jegyében élt, látszólag úgy tűnik, nem ért el semmit... Vagy mégis? Ezekre a kérdésekre keressük a választ az előadás színművészeivel.

 

Körhinta 
Szerelem, föld, házasság, érdekek. Melyik a fontos? A fiatalok boldogsága, vagy a birtokok egyesülése, amelyek megélhetést biztosítanak egy új család számára? Lehet a pillanat boldogságára jövőt építeni? Ezekre a kérdésekre keresik a választ a műsor meghívott vendégei: Szűcs Nelli Jászai-díjas színművésznő, Cserhalmi György Kossuth-díjas színművész valamint Zsuráfszky Zoltán a Körhinta című előadás társrendezője.

 

Hamu és gyémánt országa 
Eugenio Barba munkásságát és az erről készült könyvet Pálfi Ágnes és Szász Zsolt mutatja be Jerzy Grotowski hatásának és Ibsen Brand című alkotásának fényében.

 

MITEM 
A Nemzeti Színház a MITEM vagyis a Madách Imre Nemzetközi Találkozó keretében sokszínű programmal, 13 ország 20 előadásával várja látogatóit. A tavalyi év nagy sikere után a hagyományteremtő szándékkal létrehozott találkozó lehetőséget kínál arra, hogy más kultúrák, nemzetek vérfrissítő hatással legyenek a hazai színházi szakmára.
 
Részletes program: http://mitem.hu/

 

Árnyország 
William Nicholson Árnyország című előadása Isten és ember kapcsolatát vizsgálja a szenvedés fényében. A darab C. S. Lewis életének egyik tragédiáját dolgozza fel, aki agglegényként ismeri meg szerelmét, a súlyosan beteg Joyt...

 

Éjjeli menedékhely 
A bábok szerepéről Az éjjeli menedékhely című alkotás kapcsán Pálfi Ágnessel és Szász Zsolttal, a Szcenárium című színházi folyóirat szerkesztőivel beszélgetünk. A Nemzeti Színház előadását a kortárs orosz színházi élet egyik emblematikus alkotója, a Mejerhold Művészeti Központ igazgatója Viktor Rizsakov rendezte.

Kapcsolódó cikkek a Szcenárium című folyóiratból -       

 

A szeretet dramaturgiája 
Rideg Zsófiával, a Nemzeti Színház dramaturgjával Vidnyánszky Attila rendezéseiről, s a szeretet dramaturgiájának sajátos elemeiről beszélgetünk elsősorban a Johanna a máglyán című alkotás kapcsán.

 

Isten ostora - Bánffy Miklós: A nagyúr c. műve alapján 
Az Isten ostora c. előadást 2014. december 19-én mutatták be a Nemzeti Színházban. Az alkotásban Kelet és Nyugat drámai találkozásának történelmi dimenzióját éljük.

Kapcsolódó cikkek a Szcenárium című folyóiratból - 

 

A betlehemezés, beszélgetés Szász Zsolt dramaturggal 
Szász Zsolt dramaturg a Szcenárium című színházi folyóirat főszerkesztője, a Nemzetközi Betlehemes Találkozó alapítója. 

Kapcsolódó cikkek a Szcenárium című folyóiratból - 

 

Claudel-Honegger: Johanna a máglyán 
A Paul Claudel és Arthur Honegger alkotópáros nevéhez fűződő Johanna a máglyán című misztériumjátékot 2013. november 29-én mutatták be a Nemzeti Színházban. "Maga Szent Mihály adta ezt a kardot kezembe, ezt a fényes, hatalmas kardot. Nem Gyűlölet a neve - úgy hívják: Szeretet." - mondja a máglyahalálra ítélt Johanna...

Kapcsolódó cikkek a Szcenárium című folyóiratból -       

 

Tamási Áron: Vitéz lélek 
Tamási Áron Vitéz lélek című alkotását 2013. szeptember 27-én mutatták be a Nemzeti Színházban. A mű főszereplője Balla Péter, hazatérvén a háborúból új életet és otthont épít magának egy olyan szamár társaságában, mely a kereszt jelét viseli a hátán.

Kapcsolódó cikkek a Szcenárium című folyóiratból - 
   

 

Juhász Ferenc: A szarvassá változott fiú 
A Juhász Ferenc alkotásából színpadra állított alkotást Vidnyánszky Attila állította színpadra a Beregszászi Illyés Gyula Magyar Nemzeti Színház művészeivel 2003-ban. Vidnyánszky Attila 2009-ben A szarvassá változott fiú, a Halotti pompa mellett a Három nővér rendezéséért kapta meg Moszkvában a Mejerhold-díjat.

  

Mária Rádió • 1133, Budapest, Gogol utca 28. • Telefon: 06 1 373 07 01 • E-mail: info@mariaradio.hu