online
rádióhallgatás
Regionális adások: élő adás hallgatása
BELÉPÉS
Felhasználónév:
Jelszó:   [REGISZTRÁCIÓ]
HÍRLEVÉL
Név:*


E-mail:*


E-mail mégegyszer:*


Teremtésvédelem
Kükedi Zsolt műsora a teremtett világ védelméről

Négyhetente keddenként (18:00-tól) jelentkező műsor a környezeti kérdésekről és a lehetséges keresztény válaszokról.

Műsorvezető:
Kükedi Zsolt
Naphimnusz Teremtésvédelmi Egyesület alelnöke
 

Mai adásunk: "Helyi közösségi akciók a teremtés védelmében"

2016. március 1. 18:00

2015. június 18-án mutatták be Ferenc pápa „Áldott légy - A közös otthon gondozása” kezdetű enciklikáját a Vatikánban. A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia Caritas in Veritate Bizottsága a Nemzeti Fenntartható Fejlődési Tanáccsal együttműködésben „Közös otthonunk a teremtett világ” címmel az enciklika magyar nyelvre fordítása alkalmából 2015. szeptember 29-én rendezett nagyszabású konferenciát a Parlament Felsőházi termében. Erről a konferenciáról és magáról az enciklikáról már sokat beszéltünk. Több Teremtésvédelem adásban is bejátszottuk az enciklika magyar nyelvű fordításának bejelentésekor elhangzott előadások egy részét. Így került tavaly októberben ide „Vészjelzés, vagy cselekvési terv a Vatikánból” címmel dr. Hetesi Zsolt, a Pécsi Tudományegyetem Közgazdaságtudományi Karának tudományos főmunkatársa és ifj. dr. Zlinszky János, a Közép- és Kelet-Európai Regionális Környezetvédelmi Központ igazgatója, a PPKE Jog-és Államtudományi Kar docense előadása, amelyeket Székely János püspök atya, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia Caritas in Veritate Bizottsága elnöke szavaival foglaltak keretbe, és akik az enciklikában foglalt tézisek tudományos hátterét mutatták be. De szólt hozzánk a parlamenti konferenciáról "Miért és hogyan kell védeni a teremtést – elvektől a gyakorlati cselekvésig" címmel megalkotott műsorunkban Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek atya is, akinek a „Mi a természet és miért kell védeni?” című előadását hallgathattuk itt meg tavaly decemberben. Nobilis Márió a Sapientia Szerzetesi Hittudományi Főiskola adjunktusa, a Naphimnusz Teremtésvédelmi Egyesület alapító alelnöke pedig „Üzenet és akció. Elvektől a cselekvésig a környezet- és teremtésvédelemben az enciklika kapcsán” címmel beszélt nekünk szintén decemberben arról, hogy milyen gyakorlati feladataink lehetnek az egyes közösségeinkben.

Ezen adásunk felvételről megy majd, mert az élő felvétel idején Ferenc pápa misével zárta a szerzetesek és a megszentelt élet évét, amelyet a Mária Rádió épp adásunk idején közvetített.

A mai témánk a „helyi közösségi akciók a teremtés védelmében”, mit tesznek a katolikus közösségek helyben. Vendégünk a stúdióban Fürediné dr. Kovács Annamária a Szent István Egyetem Üzleti Tudományok Intézete egyetemi tanársegédje, aki a Mátyásföldi Szt. József Plébánia tagja és Oláh Gábor Péter a Patrona Hungariae Katolikus Iskolaközpont kémia tanára.
Szándékosan nem csak plébániai közösségeket hívtam meg a stúdióba, hanem olyan közösségeket, akikről tudom, hogy egy apropó, egy hely, egy feladat hozta őket össze és itt keressük a választ a „mit tehetünk mi is a teremtés védelmében” kérdésre.

A témának az adja aktualitást, hogy Rohály Gábor, a Naphimnusz Teremtésvédelmi Egyesület elnöke ötlete alapján kiválasztott közösségekkel együtt közös akciót hirdetünk meg a közeledő böjtre. Gábornak az az ötlete támadt, hogy próbáljuk meg a böjti hetekben a figyelmet a teremtésvédő életmód egy-egy területére irányítani, de nem (csak) a szokásos böjti cikkeinkkel, hanem azzal, hogy plébániáink heti hirdetéseibe belevetetünk egy-egy konkrét cselekedetre történő heti felhívást. Az egyes heti felhíváshoz kapcsolódóan valami segéd-, és ismeretanyagot közzé is teszünk majd a teremtésvédelem.hu-n, illetve tervezünk kitűzni a plébániai faliújságra.
Javaslatunkról itt lehet olvasni: http://www.teremtesvedelem.hu/content/cikk/teremtesvedelmi-javaslat-2016-nagybojtjere.

A szerkesztő: Kükedi Zsolt

A műsor felvételről megy, így a műsor alatt nem él az adás telefonszáma.

Kérdés esetén várjuk bejegyzéseiket a téma Facebook csatornáján (a http://www.facebook.com/Teremtesvedelem címen) és elektronikus leveleiket is a Teremtésvédelmi Egyesület info@teremtesvedelem.hu címére, vagy postai leveleiket a Mária Rádió címére. Hívjanak, keressenek bennünket!

 
Aki nem lesz rádió közelben, de Internet hozzáférése lesz, hallgassa az adást az Interneten gyors kapcsolattal itt: http://92.43.201.24:8000/mr.m3u .
 
Tartsanak velünk és hallgassanak minket!
Mária Rádió • 1133, Budapest, Gogol utca 28. • Telefon: 06 1 373 07 01 • E-mail: info@mariaradio.hu