Hozzávalók: 50 dkg áfonya, 2 dl tejföl, 1 dl tejszín, 1 citrom leve, héja, 1 evőkanál liszt, őrölt
szegfűszeg, fahéj,, só és cukor, ízlés szerint
Elkészítése:
- Az áfonyát megtisztítom, megmosom, lecsöpögtetem.
- Annyi vízben teszem fel amennyi éppen ellepi, felforralom, pár percig főzöm, majd
szitán áttöröm.
- Az áttört áfonyát felengedem egy kis vízzel, vagy gyümölcslével.
- Fűszerezem szegfűszeggel, fahéjjal, citromlével, citromhéjjal, csipetnyi sóval és
édesítővel, gyümölcscukorral vagy cukorral ízesítem, majd 5 percig együtt forralom.
- Tejfölt, tejszínt és a lisztet simára keverem, besűrítem vele a forrásban levő levest.
Lehet joghurttal és tejjel is elkészíteni!
- Hidegen is, melegen is lehet tálalni.
- Hidegen tálalva mentalevéllel díszítem
(A Nemcsak Igével műsor számára hozta Tátrai Zsuzsanna a Magyar Tudományos Akadémia néprajzkutatója csoportjának tagja.)