Nem olyan régen kaptam egy hosszú listát a Mária Rádió címére Sutus Mártitól, a következő bevezetővel: Titkok a konyhában...Mivel gyakorlott háziasszony vagyok, végigböngésztem a sort, és most közreadok ezekből a titkokból néhányat, hátha más is talál benne olyat, amit használhat.Köszönjük!
Kellemes olvasgatást, és nagyon boldog új évet kívánok minden kedves háziasszonynak!
Marosi Málna
A megszáradt élesztőt nem kell kidobni, mert kevés vizzel leöntve újból használható lesz.
A főtt tészta nem áll össze, ha kiszedés előtt egy pohár hideg vizet öntünk a főzőléhez.
Ha mézet kell kimérned kanállal, előbb olajozd be a kanalat. Garantáltan lecsusszan róla a méz!
A citrom héját nem dobom ki, mélyhűtőbe teszem, fagyottan könnyen reszelhető.
A hússzeletek közé folpackot teszek, így fagyasztom le, mert ezzel a módszerrel nem fagy össze. Annyi szeletet veszek ki belőle, amennyire szükség van.
Tésztát, levest, meggyet, stb. úgy fagyasztok le, hogy egy 1 literes tejes doboz tetejét levágom, zacskóval kibélelem, ebbe teszem a fagyasztani valót, ha megfagyott, kiveszem a dobozból, így kis téglákat kapok, melyek jól pakolhatók a fagyasztóban.
Ha a rántott húsokat réteslisztben kezded panírozni, egyenletesebb lesz a felülete, és nem hólyagosodik fel sütéskor.
Az őrölt pirospaprika úgy őrzi meg színét és illatát, ha néhány egész babérlevelet teszünk a tartójába /üveg, porcelán
A pirospaprikát kicsi csavaros üvegekbe teszem, a fedő alá fóliát teszek, hogy biztosan légmentesen záródjon. Felhasználáskor így kicsi mennyiség van elől (sötét zárt polcon), s a 3-4 éves paprika még mindig friss, zamatos és piros színű.
A darált mákot - akár cukorral együtt - a fagyasztóban szoktam tárolni. Hónapokig eláll, egyből lehet használni, nem kell kiolvasztani, nem áll össze.
Rántott sajtot úgy süthetsz a kifolyás veszélye nélkül, ha a dupla panírozás után (liszt-tojás, liszt-tojás és csak utána a zsemlemorzsa) kb. 20 percre a mélyhűtőbe teszed, majd forró olajban, gyorsan sütöd meg.
A krumplis tésztához való héjában főtt krumplit nem hámozom meg (úgyis mindig túl forró). A krumplinyomón fennmarad a krumpli héja és egy mozdulattal villával ki lehet emelni.
A megmaradt tojásfehérjét érdemes lefagyasztani úgy, hogy a doboz tetejére ráírjuk, hány fehérje van benne. Így később felhasználható .
Ha tojást főzök, nem csak sót teszek a vízbe, hanem egy kevés zsiradékot is, mert így egészen biztos, hogy lejön a héja, és egyben marad a tojás.
Nyáron különleges formájú jégkockákat tudsz készíteni, ha egyes bonbonfaják műanyag tartóiban fagyasztod ki a vizet.
A nokedliszaggatót csak és kizárólag hideg vízzel és egy kemény konyhakefével tudod letisztítani. Ha meleg vizet használsz, eldobhatod a szivacsot.
A boltban vásárolt réteslapot enyhén megnedvesített konyharuhán nyissuk szét. Gyorsan dolgozzunk vele. A megmaradt réteslapokat gyorsan csomagoljuk be légmentesen, és tegyük hűtőszekrénybe. A maradék réteslapokat mielõbb használjuk fel!
Tojásfehérje felverésekor, ha édesíteni akarom cukorral, a cukrot a félig felvert fehérjébe szórom. Így biztosan keményre lehet verni, míg ha előtte tesszük bele a cukrot, nem verődik habbá.
Nem lesz csomós a rántás, ha lehúzzuk a tűzről, felöntjük egy pohár hideg vízzel, majd 5 perc állás után a habverővel szétkeverjük.
Fagyis kanállal is lehet készíteni zsemlegombócot, maceszgobócot, grízgombócot, fasírtot... és kitűnő a rizs esztétikus formázására.
Néhány csepp citromlétől keményebb lesz a tojásfehérjéből felvert hab.
A kolbász és a nyári típusú szalámi nagyon szépen vékonyra szeletelhető otthon is, ha egy kis időre a fagyasztóba tesszük szeletelés előtt.
Ha süteményt készítünk robotgéppel, első lépésként mindig a tojásfehérjét verjük fel, így nem kell a villákat elmosni, amivel időt nyerünk.
A kurkuma szépen megszínezi a húslevest és kellemes ízt is ad neki. Jó tulajdonsága még, hogy segíti az emésztést, csökkenti a puffadást!
Panírozáskor, ha fogytán a tojás, de már nem érdemes egy újabbat feltörni érdemes egy kis tejjel felhígítani. Ugyanolyan jó! Ha a morzsa kevés, szaporítsd meg kevés reszelt sajttal, vagy szezámmaggal. Változatosabb a rántott hús!
Ha a palacsintába pici élesztőt és napraforgóolajt is teszel, sokkal puhább és tovább friss lesz.
Ha lobogó vízbe dobod a száraztásztát, megvárod, míg egyet forr, majd letakarod fedővel, elzárod és vársz 20 percet, tökéletes tésztát kapsz!
Ha a tartármártás készítésénél a tojássárgájába először a mustárt teszed bele, és csak utána kezded az olajat belekeverni, akkor öt perc alatt kész.
Csirke- vagy pulykamellet szebben lehet klopfolni, ha celofán közé fogod: egyben marad és szép vékony lesz.
Kép:mindmegette.hu