online
rádióhallgatás
Regionális adások: élő adás hallgatása
BELÉPÉS
Felhasználónév:
Jelszó:   [REGISZTRÁCIÓ]
HÍRLEVÉL
Név:*


E-mail:*


E-mail mégegyszer:*


Hideg paradicsomleves

Bár azt mondják, hogy a legjobb szakácsok férfiak, azért mégis az a jellemző, hogy az asszonyok vezetik a háztartást.  A férfiak pedig szívesen fogyasztják a feltálalt ételeket, de a legritkább esetben hallottam arról, hogy a férj nyilvánosan dicsérte volna felesége főztjét. Üdítő kivétel dr. Polcz Ivánnak a Mária Rádió receptversenyére küldött pályázata, amit különdíjjal jutalmaztunk. Bár nyári receptnek számít, de ilyenkor még nyugodtan elkészíthetjük, hiszen szabadföldi paradicsomot még kaphatunk a piacon.
Marosi Málna

Lássuk tehát, hogyan írt felesége finom leveséről a pályázó:

A Mária Rádio adásai során értesültem a recepteket bemutató kezdeményezésről. Ehhez felajánlanám feleségem kitűnő gazpacho (ejtsd : gaszpacsó) recepjét, mely különösen a rekkenő nyári melegben kitűnő hűsítő és vitaminokban gazdag készítmény. 1974-78 között Kubában dolgoztam családommal együtt, mint földtani kutatási szakértő, de nem ott ismertük meg a gazpachot, hanem Madridban, amikor alkalmunk volt néha ott néhány napot eltölteni. Megkedveltük , és azóta minden nyáron elkészítjük.                          dr.  Polcz Iván

 Feleségem gazpacho receptje
 (hideg, nyers, zöldséges paradicsom leves)
Hozzávalók:
6 nagy paradicsom, 2 nagy zöldpaprika, 1/2 kígyóuborka hámozatlanul, vagy 2-3 hámozott salátauborka, 1-2 gerezd fokhagyma, jó bele sárgarépa is, (1-2 kisebb), só, víz, vagy paradicsom ivólé (boltokban kapható a Topjoy paradicsom ivólé), 4 evőkanál olaj, (esetleg bors, kevés citromlé, vagy ecet). A zöldség mennyisége változhat, a lényeg az, hogy a paradicsom legyen több mint a zöldpaprika és uborka együtt.
Elkészítés:
A zöldséget nagy darabokra vágom, 2 részre osztom (ha 1 literes turmixgép áll rendelkezésre)  az első felét azonnal a turmix gépbe teszem. Ráöntöm az olaj felét és sót. Lehet  még citromot,  ecetet,  borsot belerakni, tetszés szerint. Felöntöm paradicsomlével, vagy vízzel a turmix 1 literes jeléig, becsukom, megturmixolom és kiöntöm a tálaló edénybe és ugyanezt megismétlem a második felével és beöntöm a tálaló edénybe. Megkóstolom, javítom, ha sótlan. Tehetünk bele  még petrezselyem- vagy zellerzöldet is. Hűtőbe teszem.
Jó hozzá olajban pirított kenyér vagy zsemlyekocka. A levest lehet zsemlye vagy kenyérmorzsával sűríteni, ha híg lenne (1-2 evőkanál). Tegyünk bele jégdarabokat, hűtve a legfinomabb, különösen nyári melegben.
Azonnal tálalható!
Megjegyzés: már századokkal ezelőtt  is készítették, turmix hiányában famozsarakban zúzták össze a hozzávalókat. (úgy tudjuk, hogy a híres-nevezetes Don Quijote de la Mancha is kedvelte). A spanyolok több változatát is készítik, így van  andalúz, zaragozai, katalán, murciai, baszk, granadai, cordobai, extremadurai, gazpacho is, az összetevők  arányában különböznek, sőt, van, hol sonkát is vágnak bele.

Kép: shortorderdad.com

Mária Rádió • 1133, Budapest, Gogol utca 28. • Telefon: 06 1 373 07 01 • E-mail: info@mariaradio.hu