A múltkor jócskán elszégyelltem magam. Ajánlgatom jobbra-balra a süteményeket, miközben vannak köztünk olyan embertársaink, akik nem akarnak édességet fogyasztani, vagy ne adj’ Isten, betegek, és ezért nem is fogyaszthatnak. Most nekik válogattam recepteket, kedves levelező-társam jóvoltából - ő Cirrus, ( a gidres-gödrös felhő), - aki évek óta számolja a kalóriákat, nyilván nem véletlenül. Azonkívül ezek a receptek fogyókúrába, a nagyon korszerű táplálkozási szokások sorába is beillenek, és prémiumként gyorsan asztalra tehető, ízletes nyári étele
Tengeri halfilé salátával: (350 kalóriás)
Hozzávalók : 1 maroknyi citromfű összeaprítva, 1 diónyi friss gyömbér lereszelve, 2 gerezd fokhagyma, 2 ek citromlé, 1/2 jalapeno paprika (ez egy mexikói eredetű csípős paprika, természetesen a magyar szívű ember ennek megfelelően magyar paprikát használ. Ha nem akarod csípősen, úgy is jó), tengeri halfilé (akár tonhal, akár tőkehal stb.) - kb. 60 deka, 4 adaghoz.
Először a citromfüvet, gyömbért, fokhagymát, citromlevet és a paprikát pürésítjük, vagyis botmixerrel, vagy egyéb segédeszközzel pépet készítünk belőlük. Ebbe a masszába beforgatjuk a halat és egy fél órára a hűtőbe tesszük. Egy vastag aljú tepsit felforrósítunk. A filéket beletesszük, és 2 percig sütjük. Ekkor megfordítjuk a halat és a hőmérsékletet visszavesszük közepesre, majd újabb 2 percig sütjük. Ha a következő salátát eszed hozzá, 350 kalória alatt van az étkezés: 1 csészényi -1 evőkanálnyi fehérborban - megfonnyasztott spenótlevélhez adj nagyságtól függően 1-2 felaprított paradicsomot, uborkát, vagy bármilyen salátába való zöldséget és öntsd le egy evőkanál balzsamecettel. Én teszek bele édeskrumplit is, nagyon finom lesz tőle a zöldköret!
Gyömbéres - rizses csirkefalatok zöldséggel (220 kalória/adag.)
Hozzávalók: fél bögre barna rizs, só, bors, 50-60 deka csirkemell kockázva, 3 evőkanál szójaszósz, 1/2 evőkanál gyömbérpor, vagy friss reszelt gyömbér, kb. 60 deka zöldség, ami épp van otthon, pl. répa, gomba, zöldbab, meg némi paprika, hagyma.
A rizst megfőzöm (aki még nem főzött barnarizst, annak figyelnie kell, mert sokára puhul meg!), közben a csirkemellet megsózom, borsozom, beforgatom a szójaszószba és hirtelen, nagy lángon átsütöm, hozzáadom a zöldséget, 2 kanál vizet és még 1-2 kanál szójaszószt. Rottyantok rajta egyet-kettőt, hogy a zöldség ropogós legyen, de ne puha, ráteszem a rizsre és kész.
Marosi Málna
ui. Továbbra is várjuk a recptversenyre beküldött pályázatokat!!!