Zöldségvirág
Ezt a vegetáriánus, mutatós ételt Judit barátnőm küldte. azzal a megjegyzéssel, hogy hátha valaki szívesen elbíbelődik vele, a siker garantált. Megjegyzem, mirelit vajas tésztából is kiválóan elkészíthető, akkor a tészta receptjét el lehet hagyni. Gyönyörű étel, még az is kedvet kaphat hozzá, aki nem veti meg a húst sem.
Hozzávalók a tésztához: 1,5 csésze liszt, 12 dkg vaj, 1 tojás, 1 kávéskanál só, 1/2 dl hideg víz.
Töltelék: 1 padlizsán, 1 cukkini, 1 sárgarépa, 2 dl tejszín, 1 tojás, 20 dkg pizza mozzarella sajt, ízlés szerint só, őrölt bors, kevés olaj.
A tészta hozzávalóit gyors mozdulatokkal összegyúrjuk, majd a hűtőbe tesszük egy fél órára dermedni. Mikor lehűlt a tészta, akkor lisztezett alapon körré nyújtjuk, majd egy vajazott-lisztezett kerek jénai pitesütő tálba, vagy tortaformába simítjuk. Legyen a tésztának kb. kétujjnyi pereme is. Villával megszurkáljuk és 180 C-on, 15 perc alatt elősütjük a tésztát. Míg sül a tészta, addig a zöldségeket és a mártást is előkészítjük. A zöldségeket megmossuk és csak a sárgarépát hámozzuk meg. Egyenletes vékonyra felvágjuk őket, a sajttal együtt. Nagyon vékonyak legyenek a szeletek, hogy lehessen őket hajlítani, így tudjuk majd szépen elrendezni a sorokat. Legjobb, ha állítható zöldséghámozót vagy profi szeletelőt használunk. Késsel semmi esély rá… (kiválóan megfelel egy jó káposzta-gyalu is) A mártás hozzávalóit is kikeverjük. A tejszínbe elkeverjük a tojást, ízesítjük sóval, borssal. Jól elkeverjük az egészet villával. Mikor a tészta elősült, akkor beleöntjük a mártást és kirakjuk spirálisan a zöldségekkel és a mozzarella sajttal a pitét.
Mikor elkészültünk vele, akkor kevés olajjal átkenjük a zöldségek tetejét és máris mehet a forró, 200 C-os sütőbe. Addig sütjük, amíg a tészta széle szépen megpirul.
Mikor elkészült, tálra csúsztatjuk a pitét és forrón tálaljuk.
Jó étvágyat kíván Judit és Marosi Málna!