online
rádióhallgatás
Regionális adások: élő adás hallgatása
BELÉPÉS
Felhasználónév:
Jelszó:   [REGISZTRÁCIÓ]
HÍRLEVÉL
Név:*


E-mail:*


E-mail mégegyszer:*


Receptek
A Nemcsak Igével műsor számára hozta Tátrai Zsuzsanna a Magyar Tudományos Akadémia néprajzkutatója csoportjának tagja.
Nemcsak Igével műsor számára hozta Andrejszki Kati képzőművész
Nemcsak Igével műsor számára hozta Andrejszki Kati képzőművész
Nemcsak Igével műsor számára hozta Andrejszki Kati képzőművész
Ezt a panna cotta nevű édességet olasz étteremben kóstoltam meg, és rögtön utánanéztem a receptnek is. Bonyolult elkészítési módra számítottam a név alapján, de mondhatom, végtelenül egyszerű csemege. Nem túl édes, gyorsan el lehet készíteni, és a gyümölcstől függően más és más ízeket tehetünk az asztalra.
Nem olyan régen kaptam egy hosszú listát a Mária Rádió címére Sutus Mártitól, a következő bevezetővel: Titkok a konyhában...Mivel gyakorlott háziasszony vagyok, végigböngésztem az összeset, és most közreadok ezekből a titkokból néhányat, hátha más is talál benne olyat, amit használhat.
A lakásban repkednek az angyalok, kikeményített kézimunkák sorakoznak, és telnek a dobozok a sok földi jóval. Évtizedek óta így megy ez ebben a házban, akár esik a hó, akár nem. Irigylésre méltó jó ízlés, fantázia, munkabírás és hagyományőrzés. A háziasszony egészen ádvent első hetétől lejegyezte a tennivalókat, tovább is adom okulásra. Karácsony előtt azért még jelentkezem recepttel is, most a tennivalókat rendszereztük. Át is adom a szót Zsuzsinak.
Sokáig kacérkodtam vele, de csak nemrégen kezdtem el sütni ezt a német karácsonyi süteményt. Bajor karácsonyi kalácsnak, vagy drezdai kalácsnak is mondják. Azelőtt mindig püspökkenyeret készítettem az ünnepre, de rendkívül szimpatikus volt a stollenben, hogy már 4 héttel karácsony előtt megsüthető. Celofánba csomagolva remekül eláll, de nagyon alkalmas ajándékozásra is.
Bár azt mondják, hogy a legjobb szakácsok férfiak, azért mégis az a jellemző, hogy az asszonyok vezetik a háztartást. A férfiak pedig szívesen fogyasztják a feltálalt ételeket, de a legritkább esetben hallottam arról, hogy a férj nyilvánosan dicsérte volna felesége főztjét. Üdítő kivétel dr. Polcz Ivánnak a Mária Rádió receptversenyére küldött pályázata, amit különdíjjal jutalmaztunk. Bár nyári receptnek számít, de ilyenkor még nyugodtan elkészíthetjük, hiszen szabadföldi paradicsomot még kaphatunk a piacon.
Véget ért a Mária Rádió 4. receptversenye, az első helyezett ismét Béres Andrea lett. Nagyon örültünk a receptjének, hiszen tapasztalatból is tudjuk már, milyen remek recepteket küld a pályázatokra.
Kedvenc sváb eledel a supfnudli. Tésztája pontosan olyan, mint a krumplisgombócé. Zsuzsi nagymamájától leste el az elkészítését, aki kipróbálja, nem fog csalódni, ő így készíti: „A főtt krumplival, tojással, liszttel, sóval, kis zsírral összegyúrt tésztából kis darabonként ujjnyi széles kígyót formázunk, lelapítjuk, kis nudlikra vágjuk.
...természetesen a lecsó. Abban a hiszemben éltem eddig, hogy igazi, tőről metszett magyar ételről van szó, pedig nem. A lecsó balkáni eredetű étel, pedig a magyar gasztronómia egyik alappillérének tartják. A lecsó (szlovákul lečo, németül letscho, lengyelül leczo, oroszul лечо) a hagyományos, híres magyar-ételklasszikusok közé tartozik.
A múltkor jócskán elszégyelltem magam. Ajánlgatom jobbra-balra a süteményeket, miközben vannak köztünk olyan embertársaink, akik nem akarnak édességet fogyasztani, vagy ne adj’ Isten, betegek, és ezért nem is fogyaszthatnak. Most nekik válogattam recepteket, kedves levelező-társam jóvoltából - ő Cirrus, ( a gidres-gödrös felhő), - aki évek óta számolja a kalóriákat, nyilván nem véletlenül.
Sajnos nem tanultam meg olaszul, viszont nagyon kedvelem az olasz konyhát. A mai recept alapötletét a barátnőm adta, aki megajándékozott egy doboz Paglia e Fieno-val, ami a képen látható módon néz ki - ha valaki hozzám hasonlóan nem ismerné.
A verseny célja a tradicionális és újragondolt befőzési technikák népszerűsítése. Az elkészített finomságok hangsúlyosan hazai gyümölcsökből készüljenek.
A cím megfejtése rém egyszerű: mindkettő külföldről származik, hasonló állagúak, hidegen, melegen fogyaszthatók.
A nagy melegben ugyan mire másra ácsingózhatnánk, mint egy finom fagylaltra?
Ezt a vegetáriánus, mutatós ételt Judit barátnőm küldte. azzal a megjegyzéssel, hogy hátha valaki húsvétra vagy húsvét után szívesen megsüti. Megjegyzem, mirelit vajas tésztából is kiválóan elkészíthető, akkor a tészta receptjét el lehet hagyni. Gyönyörű étel, még az is kedvet kaphat hozzá, aki nem veti meg a húst sem.
Már régen megígértem a rebarbara feldolgozásának módjait, de mindig jött valami aktuálisabb dolog. Most nem engedem ki a kezeim közül ezt a lapulevélhez hasonló növényt, aminek a termesztéséről is érdemes szót ejtenünk.
Az előrelátó háziasszony vasárnap úgy főz, hogy hétfőn ne kelljen sokat forgolódnia a konyhában, éppen elég sürgés-forgás volt ott a hétvégén. Ma néhány hétfői menüre teszek javaslatot, a variációk száma ennél sokkal több.
Mária Rádió • 1133, Budapest, Gogol utca 28. • Telefon: 06 1 373 07 01 • E-mail: info@mariaradio.hu