Ezt a panna cotta nevű édességet olasz étteremben kóstoltam meg, és rögtön utánanéztem a receptnek is. Bonyolult elkészítési módra számítottam a név alapján, de mondhatom, végtelenül egyszerű csemege. Nem túl édes, gyorsan el lehet készíteni, és a gyümölcstől függően más és más ízeket tehetünk az asztalra.
Nem olyan régen kaptam egy hosszú listát a Mária Rádió címére Sutus Mártitól, a következő bevezetővel: Titkok a konyhában...Mivel gyakorlott háziasszony vagyok, végigböngésztem az összeset, és most közreadok ezekből a titkokból néhányat, hátha más is talál benne olyat, amit használhat.
A lakásban repkednek az angyalok, kikeményített kézimunkák sorakoznak, és telnek a dobozok a sok földi jóval. Évtizedek óta így megy ez ebben a házban, akár esik a hó, akár nem. Irigylésre méltó jó ízlés, fantázia, munkabírás és hagyományőrzés. A háziasszony egészen ádvent első hetétől lejegyezte a tennivalókat, tovább is adom okulásra. Karácsony előtt azért még jelentkezem recepttel is, most a tennivalókat rendszereztük. Át is adom a szót Zsuzsinak.
Sokáig kacérkodtam vele, de csak nemrégen kezdtem el sütni ezt a német karácsonyi süteményt. Bajor karácsonyi kalácsnak, vagy drezdai kalácsnak is mondják. Azelőtt mindig püspökkenyeret készítettem az ünnepre, de rendkívül szimpatikus volt a stollenben, hogy már 4 héttel karácsony előtt megsüthető. Celofánba csomagolva remekül eláll, de nagyon alkalmas ajándékozásra is.
Bár azt mondják, hogy a legjobb szakácsok férfiak, azért mégis az a jellemző, hogy az asszonyok vezetik a háztartást. A férfiak pedig szívesen fogyasztják a feltálalt ételeket, de a legritkább esetben hallottam arról, hogy a férj nyilvánosan dicsérte volna felesége főztjét. Üdítő kivétel dr. Polcz Ivánnak a Mária Rádió receptversenyére küldött pályázata, amit különdíjjal jutalmaztunk. Bár nyári receptnek számít, de ilyenkor még nyugodtan elkészíthetjük, hiszen szabadföldi paradicsomot még kaphatunk a piacon.
Véget ért a Mária Rádió 4. receptversenye, az első helyezett ismét Béres Andrea lett. Nagyon örültünk a receptjének, hiszen tapasztalatból is tudjuk már, milyen remek recepteket küld a pályázatokra.
Kedvenc sváb eledel a supfnudli.
Tésztája pontosan olyan, mint a krumplisgombócé. Zsuzsi nagymamájától leste el az elkészítését, aki kipróbálja, nem fog csalódni, ő így készíti: „A főtt krumplival, tojással, liszttel, sóval, kis zsírral összegyúrt tésztából kis darabonként ujjnyi széles kígyót formázunk, lelapítjuk, kis nudlikra vágjuk.
...természetesen a lecsó. Abban a hiszemben éltem eddig, hogy igazi, tőről metszett magyar ételről van szó, pedig nem. A lecsó balkáni eredetű étel, pedig a magyar gasztronómia egyik alappillérének tartják. A lecsó (szlovákul lečo, németül letscho, lengyelül leczo, oroszul лечо) a hagyományos, híres magyar-ételklasszikusok közé tartozik.
A múltkor jócskán elszégyelltem magam. Ajánlgatom jobbra-balra a süteményeket, miközben vannak köztünk olyan embertársaink, akik nem akarnak édességet fogyasztani, vagy ne adj’ Isten, betegek, és ezért nem is fogyaszthatnak. Most nekik válogattam recepteket, kedves levelező-társam jóvoltából - ő Cirrus, ( a gidres-gödrös felhő), - aki évek óta számolja a kalóriákat, nyilván nem véletlenül.
Sajnos nem tanultam meg olaszul, viszont nagyon kedvelem az olasz konyhát. A mai recept alapötletét a barátnőm adta, aki megajándékozott egy doboz Paglia e Fieno-val, ami a képen látható módon néz ki - ha valaki hozzám hasonlóan nem ismerné.
A verseny célja a tradicionális és újragondolt befőzési technikák népszerűsítése. Az elkészített finomságok hangsúlyosan hazai gyümölcsökből készüljenek.
A cím megfejtése rém egyszerű: mindkettő külföldről származik, hasonló állagúak, hidegen, melegen fogyaszthatók.
A nagy melegben ugyan mire másra ácsingózhatnánk, mint egy finom fagylaltra?
Ezt a vegetáriánus, mutatós ételt Judit barátnőm küldte. azzal a megjegyzéssel, hogy hátha valaki húsvétra vagy húsvét után szívesen megsüti. Megjegyzem, mirelit vajas tésztából is kiválóan elkészíthető, akkor a tészta receptjét el lehet hagyni. Gyönyörű étel, még az is kedvet kaphat hozzá, aki nem veti meg a húst sem.
Már régen megígértem a rebarbara feldolgozásának módjait, de mindig jött valami aktuálisabb dolog. Most nem engedem ki a kezeim közül ezt a lapulevélhez hasonló növényt, aminek a termesztéséről is érdemes szót ejtenünk.
Az előrelátó háziasszony vasárnap úgy főz, hogy hétfőn ne kelljen sokat forgolódnia a konyhában, éppen elég sürgés-forgás volt ott a hétvégén. Ma néhány hétfői menüre teszek javaslatot, a variációk száma ennél sokkal több.